Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
14 juni 2023 Læsetid 3 minutter

Tips til det varme vejr

Tips til det varme vejr

Når det varme sommervejr ubarmhjertigt sine varme stråler fra solen og ned på jorden, og temperaturen stiger, er det ikke kun os mennesker, der er udfordret under varmen, men også hestene.  Varmen kan være en udfordring for mange heste, men med visse tilpasninger, kan du gøre sommeren mere behagelig for dig hest.

Den optimale temperatur for heste ligger mellem -7 grader celsius (tør kulde) og +25 grader celsius. Heste føler sig bedst tilpas ved disse temperaturer. De er meget tilpasningsdygtige, men ikke desto mindre kan for høje temperaturer forårsage varmestress. Det kan give udfordringer med tarmsystemet og de kan i værste fald få hedeslag. Tegn på overophedning kan være følgende: dehydrering, øget puls og besværet vejrtrækning.

Sådan kan du hjælpe din hest i varmt vejr

For at beskytte din hest mod solen og give den lindring på særligt varme sommerdage, kan du hjælpe din hest med følgende tips:

1. Juster græsningstiderne

Hvis der ikke er skyggefulde områder (træer, læskure osv.) på din fold, bør du tilpasse græsningstiderne efter udetemperaturen. Sæt din hest på græs om aftenen og om natten, og lad den stå i den skyggefulde, luftgennemtrængelige stald om dagen. Hvis det ikke er muligt, så prøv at sætte hesten på græs i de tidlige morgentimer.

2. Skab skyggefulde områder

Et læskur er en god løsning, men en gruppe træer kan også give skygge. Hvis ingen af delene er tilgængelige, kan du også bruge et solsejl. For at spænde et solsejl ud skal du blot bruge 3-4 tilstrækkeligt store træpæle, som du kan spænde et solsejl ud på. Det er en billig løsning til at give skygge til din hest.

3. Luftcirkulation

Temperaturen kan også stige hurtigt i stalden, når solen skinner på taget eller gennem vinduerne. Du kan skabe gennemtræk i stalden ved at åbne vinduer og døre. På den måde bliver stalden kølet af på en naturlig måde. Du kan også bruge en ventilator til at cirkulere luften i stalden. Det betyder, at rumtemperaturen ikke stiger så hurtigt, og at den varme luft kan køle ned. Når du bruger en ventilator i stalden, skal du sørge for, at din hest ikke står direkte i trækket. Kablet bør ikke være inden for hestens rækkevidde. Lad heller ikke ventilatoren køre uafbrudt i 24 timer eller uden opsyn, så den ikke bliver overophedet og forårsager brand.  

4. Sørg altid for frisk, køligt vand.

Især i varmt vejr er ubegrænset adgang til frisk, køligt vand et absolut must. Det er ikke nødvendigt, at vandet er iskoldt, da heste foretrækker at drikke vand, der er 15-20 grader koldt. Men bemærk, at ved temperaturer over 30 grader Celsius opvarmes vandet meget hurtigt, især i baljer eller spande. Brug så store beholdere som muligt, så vandet forbliver køligt længere, og forny vandet regelmæssigt. Væske er meget vigtigt, fordi heste (ligesom os mennesker) regulerer deres kropstemperatur ved at svede. Ved høje temperaturer mister hesten derfor en masse væske, som skal fyldes på igen.

5. Genopfyld elektrolytter

Når din hest sveder, mister den vigtige kropssalte som natrium, kalium og klorid samt væske. Hvis din hest mangler elektrolytter, er den dårligere til at holde på væsken i kroppen, hudens elasticitet falder, og udholdenheden mindskes. Ved at tilsætte tilskud som Pavo E'lyte kan din hest opbygge en væske- og elektrolytreserver.

7. Ridning i varmen

Selvom heste godt kan klare varme, er det ikke nemt for dem at arbejde hårdt i varmt vejr. Man bør kun ride på heste, der er i god kondition, har et godt helbred og et stabilt kredsløb. Væn langsomt din hest til at arbejde i disse varme temperaturer. Hvis der opstår helbredsproblemer, f.eks. ustabil cirkulation eller hedeslag, skal hesten straks flyttes til en kølig stald eller et skyggefuldt sted. Hvis du ikke rider på et højt præstationsniveau, skal du reducere arbejdet eller opdele træningen i to korte sessioner om dagen. Hvis det er muligt, skal du desuden flytte ridetiderne til de køligere morgen- og aftentimer.

Et alternativ er at ride en tur i skyggen af en skov eller ved en sø, så du ikke behøver at træne i den brændende sol eller i en varm ridehal. Når du træner, skal du også være opmærksom på, hvordan du har det fysisk. Hvis du mærker, at varmen også påvirker dit kredsløb, så gå et gear ned for dig og din hest.

Forfrisk din hest efter ridning eller bare ind imellem med et brusebad. Det er en velkommen afkøling om sommeren og renser pelsen for sved. Det er bedst at bruge vand, der ikke er for koldt, men lunkent, og starte med benene. Derefter arbejder du dig langsomt opad. Efter brusebadet fjerner du sveden fra hesten med en svedkniv og tørrer den, før du sætter den tilbage i stalden.

8. Klip heste med meget tyk pels

For at give heste med tyk pels lindring i varmen, giver det mening at klippe dem. På den måde sveder de ikke så meget, og det er mindre sandsynligt, at der opstår kredsløbsudfordringer

Mange fletter manen eller halen til pynt, men det er ikke altid til hestens fordel. Maner og haler er hestens naturlige forsvar mod fluer. Derfor bør de ikke forkortes eller flettes om sommeren. Jo længere hestens man og hale får lov til at vokse, jo flere fluer kan de afvise. Derudover beskytter en lang hårmousse også øjnene mod irriterende insekter.

 

Er du nervøs for om din hest har hedeslag? Så er det vigtigt at handle hurtigt og alarmere dyrlægen med det samme. Følgende symptomer kan indikere hedeslag hos heste:

  • Din hest sveder meget - selv når den står uden anstrengelse.
  • Hesten hænger med hovedet, ser kedelig og træt ud og virker apatisk.
  • Din hest har koordinationsproblemer og vakler.
  • Din hest har det meget varmt.
  • Din hest spiser ikke.
  • Din hest er dehydreret - det kan du se ved at lave en hudfoldetest.

Udførelse af hudfoldetesten

Til hudfoldstesten skal du tage noget af huden på hestens hals mellem tommel- og pegefinger og observere, hvor hurtigt huden kommer på plads igen, når du slipper den. Hvis huden ikke trækker sig tilbage med det samme, men tager lidt længere tid, er det en klar indikation af, at din hest mangler væske.

 

I mellemtiden skal du sørge for, at din hest er i skyggen, indtil dyrlægen kommer. Tilbyd hesten vand, som ikke er for koldt til at drikke. Du kan bruge kølige, fugtige håndklæder til at køle nakken og spule benene let af for også at køle dem.

 

Les mer om:

Elektrolyte +hot +