Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

 

Forestil dig din hests ideelle ration. Indeholder det sukker og stivelse? Sukker er dårligt for din hest, og stivelse er usundt. Eller er det? Lad os hjælpe dig! Vi vil gerne være med til at udbrede sandheden om sukker og stivelse i hestefoder.

Alle heste har brug for en vis mængde sukker, men ikke for stivelse. Hvor meget din hest har brug for, afhænger af flere faktorer (f.eks. alder, aktivitetsniveau). Hvordan ved du, hvor meget sukker din hest får dagligt? Start med at beregne sukker- OG stivelsesindholdet i den KOMPLETE ration, så du ved, hvor meget din hest indtager, og hvilken effekt det har på dens glukosemetabolisme. Ved at lave denne test finder du ud af, om du kender sandheden bag sukker og stivelse.

Ja...

3 gulerødder indeholder lige så meget sukker som en kugle is

Ja, tre gulerødder indeholder ca. den samme mængde sukker som en kugle is. Is er naturligvis ikke egnet til heste, da de ikke kan fordøje laktose. Men vidste du, at en almindelig godbid som f.eks. gulerødder, æbler eller bananer kan indeholde lige så meget sukker som en sød is? Og alle fodrer af og til deres hest med en gulerod, et æble eller en banan. Det er selvfølgelig ikke noget problem at give din hest en godbid i ny og næ, men vær altid forsigtig med, hvad du giver din hest. Spørg dig selv næste gang, før du giver en godbid: Er det virkelig nødvendigt at give din hest en ekstra godbid? Hvis ja, ved du så, hvad der er i det, og er det egnet til din hest?

Ja...

Alle heste har brug for sukker og stivelse

Svaret er både ja og nej.  Ja, en hest har brug for sukker for at leve, fordi visse organer bruger sukker som deres vigtigste energikilde, men heste kan også overleve uden stivelse. Hos heste foregår fermenteringen af fiberrige fødevarer i den bageste del af tarmen, den højt udviklede tyktarm. Fordøjelsen af sukker og stivelse foregår dog i tyndtarmen. Her passerer maden forholdsvis hurtigere end gennem bagtarmen. Glukose, der produceres under fordøjelsen, absorberes af tyndtarmens væg og kommer ud i blodbanen og lagres i forskellige organer i kroppen. 

Når en sund hest fodres med en foderration med et afbalanceret sukkerindtag, opstår der normalt ingen problemer. Men hvis blodsukkeret forbliver for højt over en længere periode på grund af et konstant overdrevent indtag af sukker, kan stofskiftet blive overbelastet og forårsage sundhedsproblemer. Målet er ikke at give din hest for meget sukker, så stofskiftet ikke bliver overbelastet, men at din hest stadig får nok sukker til at fungere optimalt. En konstant, lav sukkertilførsel er afgørende for en sund og glad hest. 

Læs mere her

Sukker og stivelse - det skal du vide

Læs mere 5 minutter
Læs mere her

Ja...

Stivelse er lavet af sukker

Ja, stivelse består af sukker. Glukose, et sukkerstof som de fleste kender som sukker, består af en enkelt saccharid-enhed. Dette er i modsætning til stivelse, som består af flere glukoseenheder, der er bundet sammen, også kaldet et polysaccharid. Når din hest begynder at fordøje stivelse i tyndtarmen, skal den først nedbryde alle bindingerne mellem glukoseenhederne. Denne nedbrydning gør glukoseenheder tilgængelige for optagelse i blodbanen. I praksis betyder det, at du altid bør se på sukker- OG stivelsesindholdet for at finde ud af, hvor meget sukker din hest indtager, og hvilken effekt det har på glukosestofskiftet (Veterinær fysiologisk kemi (2011), kapitel 19).

Ja...

10kg hø kan indeholde 250 sukkerknalder

Ja, 10 kg hø kan indeholde 250 sukkerknalder. Det kan virke som meget, men husk på, at heste skal bruge flere timer på at spise 10 kg hø. Som følge heraf spredes sukkerindtaget over hele dagen. Det er altid vigtigt at se på sukker- og stivelsesindholdet pr. måltid og ikke kun på procentdelen af sukker og stivelse i selve produktet eller råvaren. Beregning af dette pr. måltid er den bedste måde at bestemme effekten på hestens stofskifte på. Tabellen viser et eksempel på en daglig ration til en sund voksen hest på 600 kg. Alle heste har brug for sukker. Det er en vigtig energikilde for visse organer.

Det vigtigste er at tilpasse mængden til den enkelte heste og dens behov.

Ja...

Vanding af hø kan reducere sukker

Ja, hvis du lægger dit hø i blød, kan du reducere sukkerindholdet betydeligt. Undersøgelsen af Marc et al. (2014) viste, at langvarig blødgøring af hø kan reducere sukkerindholdet med 50 %. Vidste du, at det afhænger af sukkerarten, hvor lang tid det tager at reducere sukkerindholdet i høet? F.eks. falder mængden af fructan efter 15 minutter, men for andre sukkerarter kan det tage op til 30-60 minutter (Bochnia et al., 2021). Det kan virke som en god idé at lægge høet i blød for at reducere sukkerniveauet, men du skal være opmærksom på, at værdifulde næringsstoffer også skylles ud af dit hø under blødgøringen, især ved længere tids blødgøring. Derudover kan det også gå ud over den hygiejniske kvalitet, da bakterier kan opformeres. Derudover er det vigtigt at huske på at alle heste brug for en vis mængde sukker for at fungere optimalt. Så tag en velinformeret beslutning om, hvorvidt du skal lægge hø i blød eller ej.

Ja og nej

Den største kilde til sukker er græs

Ja og nej! Det kan være den største kilde, men det afhænger af, hvor sukkerholdig resten af din foderration er. Hvis du f.eks. fodrer din hest med store mængder kraftfoder med et højt sukker- og stivelsesindhold, kan dette være den største kilde til sukker. Men hvis en hest kun får en moderat mængde kraftfoder, kan græs helt sikkert være den største kilde. Sukkerindholdet i frisk græs er højere end i hø, fordi græs ofte er yngre, når det fodres til heste (jo yngre græsset er, jo mere sukkerholdigt kan det være). Den vigtigste faktor er dog altid mængden. Derfor kan man ikke rigtig komme med en generel udtalelse om det. Se på din hests samlede ration og se, hvilken råvare eller hvilket produkt der har det højeste samlede bidrag af sukker.

Vil du have personlig rådgivning?

Vores ernæringseksperter står klar til at hjælpe dig! Send en e-mail til [email protected].

Carina Fjordside Beblein

Faglig- og marketingsansvarlig

Pavo Danmark

Line Weske Dethlefsen

Rådgivning og ordre

Morten Dueholm Larsen

Rådgivning, salg og markedsføring

Merete Berg Sørensen

Account manger Sjælland & Fyn

Pavo

Pavo

Foderrådgivning

Vi er til rådighed fra mandag til fredag fra 09:00 til 15:30. 

Læs mere her

Sukker er ikke gift

Læs mere 4 minutter

Fordele og ulemper ved korn

Læs mere 2 minutter
Læs mere her