Forbered dig selv, så godt som muligt på foling
Din hoppe er næsten klar og føllet kan komme hvornår det skal være. Det er en spændende tid. Hvordan ved du at føllet er vej? Hvordan holder du øje med hoppen og hvilke andre ting er der at tænke over? Her er nogle praktiske tips fra Pavo Grooming Team© og Fred van Straaten, avler af KWPN-sportsheste.
Inden foling
Det er godt for hoppen at kunne bevæge sig frit omkring helt op til den sidste dag, enten på fold eller paddock. God kondition hos hoppen er en fordel til en god foling.
Det vigtigste er at holde øje med hoppen og observere de signaler hun giver.
Hold et vågent øje med hoppen omkring den beregnede dato. Tiden er selvfølgelig forskellig fra hoppe til hoppe. Når du observere følgende symptomer er føllet snart på vej:
- Yveret bliver stort og er spændt
- Der er ”vokspropper” på brystvorterne (nogle hopper drypper ligefrem med mælk)
- Bagparten sænker sig en smule
- Nogle hopper går fra foderet
Foresæt med at holde øje med hoppen, hvis disse symptomer ikke er synlige endnu.
I det øjeblik hoppen har disse symptomer, så sørg for at have følgende klar eller organiseret:
- En stor boks ren boks med en tyk bund af strå, som forhindre hoppe og føl i at glide.
- Tilstrækkeligt lys i stalden.
- Ingen mulig direkte kontakt med andre heste omkring foling.
- Telefonnummer til din dyrlæge. Du kan evt. spørge bekendte, med erfaring, om at være stand by, hvis det skulle blive nødvendigt.
- Hoppen skal have grime på ( i tilfælde hvor det er nødvendigt at holde den).
Følgende ting er gode at have ved hånden:
- Bandage til halen
- Noget desinficerende (jod), bla. til at komme på føllets navlestreng.
- Ulddækken ( i tilfælde af at hoppen har svedt meget).
- Spand med rent vand, sæbe og rene håndkæder
- Reb, hvis man evt. skal trække føllet ud ( det må ikke være for tyndt, da det vil skære i huden på føllet).
- Saks
- Sutteflaske
- Råmælk
Under foling
De fleste hopper venter med at fole til alle er gået og der er ro. Det er en god ide at have et kamera på, der viser hele boksen. Når fødslen starter og den hvide hinde bliver synlig, skal du checke om føllet ligger rigtigt. Check om de 2 forben og hovedet er det rigtige sted og først bliver synligt. Hvis det ikke er tilfældet ligger det sandsynligvis forkert. Få hoppen op og stå pg ring øjeblikkeligt til dyrlægen.
Når folingen er startet og alt ser ud til at gå godt, kan du slappe af og holde dig i baggrunden, evt. filme begivenheden. Mange føl fødes om natten. (53,3% foler mellem 18-24.00, 23,4% mellem 24-06.00 og kun 16,8% i løbet af dagen (kilde www.dyrlægevagten.dk )).
Du kan først forlade stalden efter du har set føllet drikke første gang, efterbyrd og den første afføring er ude og både føl og hoppe er afslappet. For at undgå noget panik, så lad lyset være tændt i stalden.
Mulige problemer:
Hoppen tillader ikke føllet at drikke
Unge hopper specielt, som får deres første føl vil nogle gange ikke lade føllet drikke. Yveret er meget følsomt og sensitivt. Når føllet prøver at drikke er det muligt at hoppen sparker ud efter det. Løsningen kan være at malke hoppen lidt med hånden, for at fjerne det første pres og følsomhed. Efter det tillades føllet tit at patte. Vær meget opmærksom på at føllet får det første vigtige råmælk (colostrum) med vigtige antistoffer, der styrker føllets immunforsvar. Føl fødes med meget lidt vitamin E og helt uden immunoglobuliner. Føl producere ikke antistoffer i tilstrækkelige mængder før det er omkring 3-5 uger. De første timer er vigtige for optimal optagelse af disse, da antistofferne kan kun optages igennem tarmvæggen den første dag. Indenfor 12 timer optages det rigtigt godt og efter 24 timer næsten ikke. Hvilket også er bekræftet i en ny dansk undersøgelse: Tilskud af E-vitamin til drægtige hopper af Bondo, T & Jensen, S.K. 2009. Derfor er det meget vigtigt at føllet får den første råmælk.
Hvis føllet ikke får lov at drikke, eller f. eks hoppen ikke overlever folingen, er det meget vigtigt at give føllet råmælk andet sted fra. I Pavo S.O.S. KIT er der alt hvad føllet behøver de første 24 timer.
Hvis føllet ikke kommer op og stå
Hvis føllet er stort, kan det have problemer med at komme op og stå. Du skal så hjælpe det op at stå. Ved at stå op øges blodgennemstrømningen og føllet kan drikke fra moderen. Hvis føllet ikke med hjælp kan stå op, skal hoppen mælkes med hånden og gives videre til føllet, så hurtigt som muligt. Dette vil også give energi og overskud til føllet.
Efter foling
Efter 6 timer efter foling, skal efterbyrden være smidt af hoppen fuldstændigt. Hvis det ikke er sket er der risiko for infektioner og forfangenhed. Din dyrlæge skal så tilkaldes.
Komme ud på fold
Hoppe og føl kan komme hurtigt på fold efter foling. Føllet skal bære en tilpasset grime (ikke for stor) og du skal bruge en hjælper. En person føre hoppen og den anden hjælper føllet på vej. Hvis føllet ikke vil følge med, så vent på at det opdager at hoppen er på vej væk. Hvis du trækker føllet, kan det gå i panic og vælte. I tilfælde af at føllet skulle falde, så prøv at blive på blødt underlag for at undgå skader osv.
Ormekur i tide
Det er en god regel at give ormekur i tide. Lav en ormeplan sammen med din dyrlæge.