Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

18 maart 2024 Læsetid 4 minutter

Sukker er ikke gift

Når du høre ordet sukker, tænker man automatisk på det man kommer i for at søde sin kaffe og som gør en tykkere. Sukker i hestefoder er en hel anden sag end det hvide pulver vi kender. En hest der arbejder hårdt, har et behov for sukker som brændstof til sine muskler og sin hjerne. Men overvej hvilket hestefoder, da et for højt sukkerindhold kan have store konsekvenser for hesten.

Nu til dags er mange heste for tykke. Ligesom hos mennesker, er overvægt hos heste usundt. Og så føre det til dovenskab. Ingen ønsker en doven hest eller pony.

Tænk over dette; Hvorfor er mange heste for fede? Vi betragter en times daglig træning eller ridetur alt for hurtigt som hårdt arbejde, hvor hesten har fortjent en stor ration kraftfoder. Det er især korn der indeholder meget stivelse, som kroppen transformere til sukker. Müesli og piller indeholder også stivelse og ofte alt for meget sukker fra bla. melasse. Vi har en sjov trang til at forkæle vores heste med en ekstra portion kraftfoder efter en ridetur. Det er tilladt hvis det er en del af dens normale daglige ration, men hvis det er ekstra er det fedende.

Udover kraftfoder må græs ikke undervurderes som kilde til sukker. Hvert kilo man tager på, går igennem munden - og det ordsprog gælder også for hesten. Hvis man tildeles mere energi end der forbruges bliver man tykkere. Ofte betegnes sukker som problemet, fordi næsten alting indeholder sukker og det hurtigt giver sundhedsmæssige problemer for hesten. Men, man ikke kun give sukkeret skylden, men også stivelse da det transformeres til sukker af hestekroppen.

 

Insulin resistent
Når en hest får sukker og stivelse igennem dens foder, kommer disse substanser i blodet som glukose efter det er optaget i tyndtarmen. Som en reaktion producere kroppen insulin, som bearbejder glukose på en måde så det kan optages af cellerne, som behøver glukose som brændstof. Nu mere glukose der er i blodet, nu mere insulin produceres der. Alt i alt en normal reaktion, hvilket kan komme helt ud af kontrol, hvis insulin-niveauet konstant øges eller hvis det bliver på et meget højt niveau. Hvis kroppen producere tilsvarende insulin i en længere periode, fordi der optages for meget glukose, bliver sensitiviteten for insulin ringere og glukose bearbejdes ikke længere. Disse symptomer er de samme som ved mennesker med diabetes type 2. Niveauet af glukose i blodet er for højt i forhold til insulin resistens, hvilket kan føre til meget smertefulde og ekstrem farlige sygdomme, som forfangenhed, hos hesten.

Mange hesteejere tror at der er en sammenhæng mellem forfangenhed og protein. ”Det er meget forkert” siger Dr. Kees Kalis fra de veterinære myndigheder i Holland, som udføre undersøgelser om insulin resistens sammen med Pavo. ”Forfangenhed er et sukker-problem. Vi har altid troet at der var en sammenhæng mellem det og hestens kondition, altså så alle tykke heste og ponyer har en større risiko. Men undersøgelser har vist at man ikke kun kan dømme udfra hestens eksteriør alene. Men det viser mere og mere at racen og det genetiske meget vel kan spille meget ind. F.eks. er Welsh Cobs og Shetlandsponyer mere modtagelige for insulin resistens end varmblods, Fjordheste og Frieserheste.

Hvis en livlig hest lige pludselig ikke vil noget som helst, så er der som regel altid et problem” De veterinære myndigheder har udviklet en test, hvor insulin resistens kan opdages i blodprøver.

 

Forfangenhed
Hvis en hest bliver resistens overfor insulin, så er risikoen for forfangenhed større. ” Men man kan gøre noget imod det. I alle tilfælde er det fornuftigt at få en tyk hest el. pony kontrolleret for insulin resistens”. råder Kalis. ”Hvis sukker indtagelsen reduceres, kommer insulin sensitiviteten igen. Ydermere er det vitalt at lade hesten arbejde dagligt, for at forbrænde eksisterende sukker”. Sundheds service og de veterinære myndigheder supplere dyrlæger med testkits, som indeholder kanyler og test beholdere. Prøver afhentes af deres transport og to dage efter er resultaterne tilgængelige. Dyrlægen forventes at informere om resultatet, men også rådgive hvis testen viser et for højt indhold.

 

Græs indeholder for meget sukker
”Selvom fri bevægelse betegnes som hestens natur, så skal man være kritisk når det drejer sig om fri adgang til græs. Græs er den største kilde til sukker. Specielt hvis det har været en solrig dag, er sukkerindholdet i græsset højt om aftenen. Men den største risiko er i foråret og efteråret, når nætterne stadig er lidt kolde og hvor sukkeret der produceres ikke udnyttes af græsset. Det er muligt at fodre kraftfoder med lidt sukker og stivelse for at minimere risikoen, men det er græsset der er den store synder. Begræns græsningen til en til to timer dagligt om morgenen, og sæt efterfølgende heste på jord- eller løbefold.”

Forfangenhed er ikke en ny sygdom på heste, men det virker som om det opstår oftere og oftere. ” Vi skal have det godt og det gælder vores heste” siger Kalis. ”Godt stråfoder og kraftfoder, med et alt for højt energi-niveau for hesten. Det er vigtigt at vi er opmærksomme på hvad vi giver vores heste. Kig på indholdet af kraftfoderet og få taget prøver af dit stråfoderet.”

 

Hvordan taber hesten sig?
Hesten får ikke kun sukker igennem sit kraftfoder, men det er ikke klogt at få hesten til tabe sig ved give lidt eller slet intet stråfoder eller slet intet foder. Vincent Hinnen: ” Det kan udvikler sig til hyperlipæmi som giver problemer i hestens metabolisme og fedt i blodet som konsekvens. Det er dødbringende.” Alle ændringer i hestens diæt skal ske langsomt og forsigtigt. Hesten behøver permanent fyld i tarmene for at forblive sund. En hest skal hele tiden have noget at tygge i og hvis dette behov ikke dækkes, med stråfoder, vil den søge andet at tygge i. Dette andet kan være krybbe, boks, hegn, eller i værste fald sand eller jord. Dette vil give kolik, som gør situationen endnu værre. Husk at en hest også får kolik af tomme tarme. Vær opmærksom på at altid give stråfoder med lavt energi-indhold. Til sammenligning: 1 kg. kraftfoder indeholder i gennemsnit 25% sukker/stivelse og 1 kg. hø kun 8%”

1 Pavo SummerFit kage indeholder alle de nødvendige vitaminer og mineraler, som er nok for en hest i rekreation, sammen med hø med lavt energiindhold. En sportshest der er for tyk mangler tit energi. For denne type hest er Pavo Nature’s Best, med et lavt indhold af sukker og stivelse, et godt alternativ.

 

Gift?
Betragter man sukker som farligt gift for heste, så skal man jo fjerne det fra alt hestens foder? ”Selvfølgelig ikke” siger Hinnen. ”Glukose er nødvendigt, som kilde til energi, for funktionen af nervesystem, såvel som hjernen. Det supplere hurtigt fri energi som hesten behøver for kortvarige eksplosive præstationer. Kun når en hest ikke mere kan udnytte sukkeret i dens krop, forstyrres den hormonel balance og hesten får alvorlige problemer.”

Hvis din hest er for tyk, så sæt den ikke bare på kur. Spørg dyrlægen, eller eksperterne fra Grooming Team. Og husk altid at vægttab er en kombination med reduceret foder og motion. Din hest skal bevæge sig for at opnå dens ideelle form og vægt.

Ikke bare fordi den bliver pænere, men fordi den bliver sundere.