Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
4 december 2024 Læsetid 3 minutter

Mangler din hest protein?

Hvad er protein?

Proteiner er kroppens byggesten. De bruges primært til at opbygge bl.a. celler, væv, hormoner, antistoffer og enzymer. Det betyder at proteiner i særdeleshed er vigtige for fx hove, pels og muskler

Proteiner består af en række aminosyrer bundet sammen i lange kæder. Der er 21 forskellige aminosyrer, og din hest har brug for dem alle. Der findes to forskellige typer af aminosyrer: Essentielle og ikke-essentielle. Hesten er i stand til at danne ikke-essentielle aminosyrer i fordøjelseskanalen vha. mikroorganismerne. Essentielle aminosyrer skal derimod tildeles gennem foderet, fordi den ikke selv kan danne dem.

Begrænsende faktorer

Et andet væsentligt aspekt er at nogle aminosyrer er såkaldte ’begrænsende’ aminosyrer. Dette betyder, at hvis hesten mangler denne type aminosyre, kan den ikke udnytte ​​de resterende aminosyrer i foderet. Hos heste er de første tre begrænsende aminosyrer lysin, methionin og threonin. Generelt gælder at når disse tre aminosyrer er til stede i foderet i tilstrækkelige mængder, vil hesten kunne optage de aminosyrer der er til stede i foderet. Desuden er indholdet af de tre begrænsende aminosyrer også en indikator på kvaliteten af ​​proteinkilderne i foderet.

Her er nogle eksempler på kilder til protein: Frisk ungt græs, grovfoder, lucerne, soja, hørfrø, ærter, bælgplanter og chiafrø

Hvordan ved du om din hest får nok protein?

En hest på 600 kg med et moderat træningsniveau har et behov for cirka 920g protein dagligt (NRC). I en foderration er det primært grovfoderet som skal dække denne del. Men de seneste år har tendensen været at indholdet af protein i grovfoderet er faldende, samtidig ser vi ofte at sukkerindholdet højt.

Alt grovfoder består af tørstof og vand. Alle nærringstofferne findes i tørstofdelen (TS). Det er vigtigt at kende tørstofprocenten for at kunne beregne hvor mange kg af grovfoderet hesten skal have.

Hvis du har et grovfoder med 80% tørstof (hø), så skal en hest på 600 kg have minimum 11,3 kg grovfoder for at følge anbefalingerne på minimum 1,5 kg grovfodertørstof pr. 100 kg hest.

11,3 kg grovfoder med 80% tørstof giver 9 kg grovfodertørstof og 2,3 kg vand. Hvis høet med 80% TS indeholder 7 % protein, så vil din hest i denne mængde grovfoder få 630 g protein dagligt. Det betyder, at i dette eksempel vil du mangle ca. 290 g protein dagligt, som skal findes i din kraftfodertildeling.

Indeholder høet derimod 11% protein, så vil hesten få ca. 990 g protein dagligt, hvilket vil være tilstrækkeligt i dette eksempel.

Det kan lyde som en simpel løsning – det er blot at få fat i et grovfoder med 11% protein i. Men det er vigtigt, at holde for øje at det er altid individuelt fra hest til hest hvad deres behov er. Dette komme an på alder, træningsaktivitet, type, evt. udfordringer, management osv. Dette er vigtig information, når du skal på grovfoderjagt.

Når først du ved hvad hestens behov er, så begynder søgningen. Det kan være en udfordring at finde et grovfoder med som passer til den hest man har. Tendensen med lavt proteinindhold i grovfoder, kan især være en udfordring hos de nøjsomme som ikke må få så mange kalorier, da det lave indhold af protein gør at man er nødt til at øge grovfodermængden og dette medfører ofte et højere kalorieindtag. Men det kan også være en udfordring hos avlshestene, unge heste senior heste, heste med høj træningsintensitet og slanke heste, da det kan være en udfordring at få tilstrækkeligt med protein i deres foderration.

Derfor er det rigtig godt at finde et sted, hvor du kan købe grovfoder med analyse eller for lavet en analyse efterfølgende. En analyse er nødvendig for at vi kender indholdet af tørstof, protein, sukker og energi.

Stil dig selv spørgsmålet” Ville du købe et kraftfoder uden analyse? Sandsynligvis ikke! Grovfoderet er 90 % af din fodring og selvom det rigtige kraftfoder/vitaminer og mineraler kan gøre underværker, så er det ingenting uden det rigtige grovfoder.

Men jeg har ikke en grovfoderanalyse, hvad gør jeg så?

Med en grovfoderanalyse er det muligt at arbejde på forkant, da man kan regne ud hvad hesten cirka, skal have for at den ikke kommer til at mangle fx protein. Uden analyse arbejdes der lidt på bagkant. Det betyder at det man skal kigge efter, er symptomer på at kroppen begynder at mangle protein.

Som nævnt tidligere i artiklen så er protein afgørende for muskler, hove, pels. Derudover vil hestens huld også live påvirket af proteinmangel. Her er eksempler på hvordan man bl.a. kan se proteinmangel.

Hove - det kan være dårlig vækst i hornet, tynde såler og at hornet ikke er stærkt nok.
Muskler - det kan være at hesten har svært ved at opbygge muskelmasse, altså få fylde i muskulaturen.
Pelsen – her er det typisk i pelskvaliteten af pelsen man ser mangel, da ligesom hove består pelsen også af protein
Huld – her er det den slanke hest som har svært ved at holde vægten.

OBS. Vær opmærksom på at problemer med muskler, hove, pels og huld også kan skyldes andre ting. Det handler om at se på det samlede billede af hesten.

Kilder:

1. Urshel, K.L., Lawrence, L.M. (2013): Amino acids and protein. In: Geor, R., Harris, P., Coenen, M., eds., (2013) Equine Applied and clinical nutrition. china: Saunders Elsevier, pp. 113-132. 

2. Frape, D. (2010): Utilisation of the products of Dietary Energy and Protein. In: Frape D. (2010) Equine Nutrition and Feeding. Chicester: Wiley-Blackwell, pp. 21-36. 

3. National Research Council of the National Academies (2008): Protein and Amino Acids. In: Nutrient Requirements of Horses, 6th Edition. Washington, DC: The National Academies Press, pp. 54-68. 4. Lewis, Lon D. (1996): Equine Nutritional Requirement Tables. In: Lewis, Lon, D (1996): Feeding and Care of the Horse. Chicester: Wiley-Blackwell, pp. 411-418. 

Les mer om:

Grovfoder +Grovfoderanalyse +hove +huld +muskler +pels +Protein +