Mangler din hest energi?
Et spørgsmål som ”hvad gør jeg, min hest mangler energi” er et af de spørgsmål som vi ofte i rådgivning hos Pavo. Det kan lyde som et simpelt spørgsmål med et simpelt svar, men det er ikke altid tilfældet.
Ofte vil det kræve mere information om hvornår du møder den manglende energi. Er det generelt under ridningen, er det i slutningen af rideturen eller måske til stævner, ved specifikke situationer eller er det noget helt tredje som fx at hesten generelt er sløv.
Grunden til spørgsmålene er, at der kan være rigtig mange årsager til at en hest mangler energi og afhængig af, hvad årsagen er, vil fremgangsmåden være anderledes. Her nedenfor ses en række eksempler på hvad der kan være årsag til energimangel hos hesten. Til nogen af årsagerne kan løsningen være en ændring i foder, men det i andre tilfælde vil være en kombination af flere ændringer som vil være løsningen.
Eksempler på årsager til energimangel:
- Der tilføres for få kalorier ift. behov
- Der skal anvendes nogle andre former for kilder til energi
- Smerter (dette kan være muskelspændinger, men der kan også være i den mere alvorlige skala, hvor det er vigtigt at have dyrlægen med indover)
- Tarmen (en udfordret tarm, betyder at næringsstofoptaget ikke er optimalt og derved får hesten ikke alt den skal bruge)
- Pelsskifte
- Overvægt
- Stress
Det er vigtigt at slå fast at dette er blot eksempler på årsager til træthed hos hesten. Der kan også være nogen dybere liggende årsager og hvor dyrlægen skal med indover.
Energi gennem foderet
Når der tilføres energi gennem fodringen, så er der tale om kalorier. Så hvis man vil have mere energi, så skal der tilføres flere kalorier til foderplanen. Men når det er sagt, så er det vores erfaring at heste reagerer forskelligt for på energikilder. Du er garanteret stødt på følgende udsagn ”min hest bliver varm i hovedet af havre” som et eksempel på at nogen hest reagerer anderledes en råvare end andre. Det kan derfor være nødvendigt at afprøve hvilke råvarer der supplerer din hest bedst.
Hvilken kilde, til mere energi, du skal vælge i din foderplan, afhænger af hvad hestens behov er og hvad hesten skal bruges til. Er det fx en springhest og der skal noget mere tænding eller du ønsker at glykogendepoterne hurtigt fyldes op, så hesten også kan præstere på anden dagen, så er det stivelsesrige råvarer såsom havre, spelt, byg du skal gå efter. Det er dog altid vigtigt at være opmærksom på at disse råvarer skal bearbejdes korrekt for at de udnyttes optimalt. Derudover skal man være opmærksom på mængden af sukker og stivelse, da heste har en maksimal kapacitet for hvor meget de kan udnytte. En tommelfingerregel er maksimalt 2g stivelse/sukker pr. 1kg kropsvægt dagligt (fordelt over flere måltider)
Har du derimod brug for mere udholdenhed, så er det vigtigt at gå efter fedt- og fiberholdige råvarer. Denne form for energikilder frigives langsommere og derved bidrager de til udholdenhed.
Smerter, som årsag til energimangel
Manglende fremdrift under ridning eller generel træthed kan også skyldes smerter. Derfor er det vigtigt at man sikrer at udstyret sidder korrekt og at hesten er tjekket igennem for om den måtte have smerter af en dyrlæge.
Når du har fået en diagnose ved dyrlægen, så kan vi være med til at tilpasse din foderplan, så den understøtter den behandling dig og dyrlægen har igangsat. Her er et par eksempler på hvor vi kan hjælpe.
Hvis det er muskelspændinger, så kan vi understøtte ved at justere foderet, så hesten får optimal forsyning til musklerne. Du kan læse mere om hvilke tilskud du kan bruge afhængig af, hvad du mærker hos din hest.
Hvis det er foderrelateret mavesår, så kan vi også være behjælpelige med at tilpasse management og vælge et foder som understøtter maven.
Tarmen, som årsag til energimangel
Hestens fordøjelsessystem er sensitivt og ubalancer kan nemt opstå. Hvis hesten døjer med udfordringer med tarmen, så kan dette også være en årsag til træthed. Dette skyldes at ubalancen kan medføre slid på tarmvæggen. Dette kan bevirke at hesten ikke har et optimal optag af næringsstoffer og derved ikke får det, som den har brug for og derfor er træt. Det er vigtigt at reagere på ubalancer i tarmen. Læs mere fordøjelsen og hvordan du forebygger ubalancer her
Pelsskifte, som årsag til energimangel
Hvis man oplever at hesten er træt omkring forår og efterår, så kan årsagen være pelsskifte. Pelsskifte er en ressourcekrævende proces, bl.a. fordi hesten skifter hele sin pels. Derfor kan man opleve at hesten i denne periode bliver træt eller påvirket på anden vis. Oplever man at ens hest bliver træt, er det vigtigt at understøtte på bedst mulig måde. Du kan læse mere om pelsskifte om hvad du kan gøre her
Overvægt, som årsag til energimangel
Er din hest overvægtig? Så kan dette også være årsagen til den manglende energi. Når hesten er overvægtigt, så bærer den rundt på mange ekstra kilo, hvilket er tungt. Derudover kan der også være et stofskifte som er på overarbejde, hvilket også er ressourcekrævende. Hvis årsagen til den manglende energi er overvægt, så er det vigtigt at skabe en ”negativ energibalance”, så hesten kan tabe sig. De fleste vil opleve at hesten vil få mere energi efter et vægttab. Vil du vide mere om fodring af en overvægtig hest, så læs med her
Stress, som årsag til energimangel
Har du en hest som er nervøs og stresser let? Det betyder også at dens krop arbejder på højtryk og derved har et højt energiforbrug. Her er det vigtigt at skelne mellem akut og kronisk stress. Akut stress vil ofte ikke være noget der påvirker hestens energiniveau, hvorimod kronisk stress kan have indflydelse på hestens energiniveau. Desuden kan langvarig stress også udvikle sig til stereotypier, som fx vævning, luftslugning, og krybbebidderi. Du kan læse mere om stress hos heste her