Stive muskler, reduceret elasticitet, problemer med koordinationen og smerter fra skader. Nogle tilfælde, som vi hellere vil forebygge end kurerer. Hvilken mineral spiller en vigtig rolle i alt det her? Det er magnesium.
Så vi skal sørge for at hesten har rigeligt magnesium. Det er her problemet ligger, på grund af skræmmende antal af heste har en mangel på magnesium. Vi må slå alarm efter den viden.
Her følger de første artikler i en serie omkring mangel på magnesium i kroppen på hesten.
Magnesium: et spørgsmål om liv eller død
Magnesium, sammen med kalcium, spiller en vigtig rolle i mekanismen ved musklerne. Kort sagt bruger musklen kalcium når den spændes og magnesium når den løsnes. Det sker at heste viser tegn på en mangel efter hårde øvelser. Disse heste står med rystende ben og ikke i stand til at slappe af igen. Det er et ekstremt eksempel som kan forekomme efter en stressfuld periode.
Hesten skal have magnesium hver dag. Magnesium kan ikke, som kobber, lagres i leveren som reserve til senere brug.
I nødstilfælde har naturen heldigvis givet hesten en måde at udvinde og låne magnesium fra knoglevævet. Magnesium, kalcium og fosfor er byggestenene til skelettet. Da gamle knogler jævnligt erstattes af nye, frigøres mineraler kalcium, fosfor og magnesium så hestekroppen kan benytte dem i en kort periode.
Det betyder , i modsætning til hvad mange tror, at hestens skelet er dynamisk. Det er normalt at hesten nedbryde en lille smule af knoglerne hver dag og erstatter dem med nye, samt frigøre mineralerne.
I tilfælde hvor reserverne bruges, f.eks. til musklerne, vil de nye knogler indeholde mindre mineraler end de gamle. Denne proces kaldes demineralisering.
Når hesten over en længere periode har en mangel på magnesium vil kvaliteten af knoglerne forringes. Det er her at skader kan opstå nemmere.
Langvarig mangel på mineraler giver dårlig knogle kvalitet og kan ikke holde til normalt pres under sport. Dette vil vise sig på flere måder. Et eksempel er problemet med forbindelse med senerne, fordi knoglevævet bliver mere elastisk. Det resultere i at knogle spænder/ strækkes og det giver smerter.
Hele historien er mere kompliceret end det og flere mineraler er involveret.
Knogler, meget kalcium og lidt magnesium
Men ikke kun magnesium er vigtigt for hesten , det er kalcium også. Hvis hesten har en manel på kalcium vil det også gå ud over knoglekvaliteten.
Hvorfor gør vi så opmærksom på magnesium og ikke kalcium?
Stærke knogler har en speciel sammensætning. Du kan sammenligne det med beton: Stærk beton har også en korrekt sammensætning af sand, cement og mørtel. Hvis blandingen ikke er rigtig får du dårlig beton, som ikke er egnet til at bygge et stærkt fundament.
Knogler består hovedsagligt af kalcium, fosfor og magnesium. Stærke knogler indeholder meget kalcium og lidt magnesium. Det rigtige forhold er:
- 30 dele kalcium
- 14 dele fosfor
- 1 del magnesium
En mangel af kalcium er nem at undvære og kun en lille del af knoglerne vil blive demineraliseret. Men, ved samme mangel af magnesium er der meget mere af knoglerne der skal erstattes for at kompensere for den mangel af magnesium.
Det er derfor at magnesium mangel er meget værre end mangel på kalcium og skal forebygges først.
Historisk indeholder grovfoder magnesium og det er tilført i næsten alt kraftfoder. På trods af det er mangel på magnesium, så et generelt problem?
Er magnesium mangel et generelt problem?
Ja, mangel på magnesium opstår ofte hos heste. Kees Kalis fra det Hollandske Equine Health Servive har arbejdet i mange år med dette emne. Han siger: ` Jeg har undersøgt flere hundrede blodprøver fra Health Service. Prøverne kom fra heste med mange forskellige sygdomme. Resultatet var chokerende: 55% af syge heste havde en magnesium værdi under normen. Blodprøver taget fra helt sunde heste viste 22-23 % under normen. En stor forskel, som føre os til følgende konklusioner: Først, syge heste har ofte en mangel og for det andet har over 20% af sunde heste en mangel´.
Undersøgelsen
Hvad med magnesium i grovfoderet? Vincent Hinnen, foderekspert fra Holland, har netop afsluttet en undersøgelse af grovfoderet til heste. Totalt blev grovfoderet hos 109 stalde undersøgt. Også i det tilfælde gav resultatet os et chok.
46% af prøverne viste en værdi af magnesium under minimum normen. For at fuldende undersøgelsen blev der taget tilfældige blodprøver på de heste fra de stalde. I alt blev der taget 130 prøver ved 26 forskellige stalde. 13% af hestene havde en for lav værdi af magnesium og 26% nåede kun lige minimum normen. Det betyder at 39% af disse heste var i ”magnesium farezonen”.
Hvad betyder alt dette for din hests foder?
Om magnesium i grovfoder og kraftfoder
Det er en kendsgerning at godt grovfoderet ikke garantere for nok magnesium.
Tilskud af magnesium igennem kraftfoder er nødvendigt. Men hvilket typer kraftfoder inholder tilstrækkelig magnesium? Kess Kalis forklare at det ikke er nemt at vælge det rigtige kraftfoder. ` Vi analyserede hvor mange forskellige typer der fandtes og vi endte på 140´. Jeg tænkte hvordan kan en hesteejer nogensinde vælge det rigtige når der er så mange? Nærmere analyser gjorde ikke sagen nemmere.
For meget kalcium giver også en magnesium mangel
Mere end halvdelen af produkterne på markedet havde få lidt magnesium også ydermere for meget kalcium. Når der er mangel på magnesium i foderet og for meget kalcium er problemet dobbelt så stort. Vincent Hinnen forklare: ` Kalcium og magnesium optages af samme ”stige” og en overdosering af kalcium skubber magnesium væk og det bliver ikke optaget, men forlader kroppen igen via urinen. Så er vi tilbage ved begyndelsen. Det er hoved grunden, hvorfor vi ikke er ekstatiske over tilskudsprodukter med magnesium. De er ofte kombineret med kalcium ( i kridt ) og det gør tilskudsprodukter værdiløse og et spild af penge.
Mere og i den rigtige balance
Er der nogle heste der har en større risiko for magnesium mangel? ` Ja, syge heste med diarré eller heste der sveder utrolig meget er mere sensitive over for en mangel. Også heste der får meget salt vil være have mangel hurtigere, da salt forlader kroppen via urin og magnesium ikke bliver i kroppen´ forklare Vincent Hinnen.
Hvad kan du gøre som hesteejer for at forebygge at din hest ikke får en mangel? Vær sikker på din hest får den korrekte mængde og ration af kalcium og magnesium. Grovfoder alene kan ikke gøre det. Du skal supplere med et balanceret kraftfoder.
Kees Kalis tilføjer: `Det er ikke så svært. Kig på indholdsfortegnelsen på foderposen, der kan du finde mængden. Det er også et godt råd at få taget en blodprøve for at teste om magnesium-værdien er normal, jævnligt´ Slutteligt råde Vincent Hinnen: ` Check kalcium/ magnesium forholdet i kraftfoderet. Det korrekte forhold skal være omkring 5:2´.
De fleste sportsfoder har forhold på 5:1 og der er for meget kalcium i forhold til magnesium.
Opsummering: Mere magnesium er et krav, men det er kun effektiv hvis kalcium/magnesium forholdet er korrekt. Overstående er baggrunden for Pavo SportsFit og opdateringen af Pavo All Sports