Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

1 juli 2021 Læsetid 5 minutter

Jernmangel hos heste?

 I rådgivningen hos Pavo møder vi tit hestefolk der har fået anvist en jernkur/tilskud til deres heste, typisk pga. blodprøver der har vist lave blodværdier. Pavo har lige nedjusteret jern-indholdet i stort set alt foder. Hvor er logikken i det? Vi vil gerne give lidt klarhed over dette emne.  

Funktion
Jern er indholdet i hæmoglobin, myoglobin, cytochromer og mange enzymer. Jern er vigtig for transporten af ​​ilt og celle respiration. Det meste af jern findes i hæmoglobin (60-70%). Hæmoglobin er en del af erytrocytter (røde blodlegemer) og bærer ilt fra lungerne til væv og kuldioxid fra vævet til lungerne.
En 500 kg hest indeholder totalt 33 g jern.  Jern lagres som ferritin i makrofager i lever, milt og knoglemarv (30% af jern i kroppen). Når et af de røde blodlegemer er gamle og destrueres, bliver jernet hurtigt og effektivt genbrugt.
Jern spiller en vigtig rolle i produktionen og funktionen af ​​hæmoglobiner i de røde blodlegemer. Når hæmoglobinindholdet i blodet falder, kan det have flere årsager, ikke kun en jernmangel. Til produktion af røde blodlegemer er tilstrækkelige mængder af protein, jern, kobber, vitamin B2, B6, B12 og folinsyre nødvendig. Hvis en eller flere ikke er tilstrækkeligt til rådighed, vil hæmoglobinindholdet i blodet falde.


Kilde og optagelse
Jern-indholdet i græs varierer meget i løbet af sæsonen (topper i foråret og efteråret) og afhænger af jordforholdene. Høj optagelse ses mest i jord udsat for vandmætning.

Foder

Jern indhold

Kilde

Stråfoder

100-250 mg/kg DM

NRC 2007

Hø/ wrap analyser BLGG, mellem (N=820)

490 mg/kg DM

Pavo

Hø/ wrap analyser BLGG, højest 25% (N=205)

1330 mg/kg DM

Pavo

Hø/ wrap analyser BLGG, lavest 25% (N=205)

110 mg/kg DM

Pavo

Korn

< 100 mg/kg DM

NRC 2007

 

Jern indhold i mg/ kg DM i hø/wrap analyser fra Pavo kunder i 2015 og 2016. X aksen viser variationer og Y aksen antal prøver.

Optagelsen af ​​jern er lav: 15% eller mindre. I rationer med jernmangel stiger udnyttelsen af jern.
Jern interagerer med cadmium*, kobber, kobolt, mangan og zink. Hvis indtagelse af et af ​​disse sporelementer er højere end normalt, aftager udnyttelsen af ​​jern. Det er også tilfældet den anden vej rundt!
Optagelse af ​​jern reguleres efter behovet for hesten. Jern absorberes gennem en aktiv transport i to trin: optagelse via slimhinde og serøse overførsel. Transferrin, et transport protein for jern, binder og transporterer jern rundt i kroppen. Når transferrin er mættet med jern optages der ikke mere jern. Noget jern lagres i tarmslimhinde-celler som ferritin. I reguleringes-processen med optagelsen af jern er også hormonet hepcidin involveret. Når hepcidin øges, aftager jernoptagelsen. Frigivelsen af ​​jern makrofager reduceres også med udskillelsen af hepcidin. Ved højt indtag af jern og ved inflammatoriske cytokiner opreguleres hepcidin. Således bidrager det til at udvikle blodmangel (anæmi).

  C-vitamin gør jern mere optagelig, det reducerer Fe3 + til Fe2 +.

*Cadmium er et tungmetal, som findes overalt i jorden. Cadmium ophobes i lever og nyrer og er farligt at indtage i store mængder.

Behov

Figur 1: anbefalinger NRC (2007) + 25%

Hest

Generelt

Behov 600 kg hest

Vedligehold

1 mg/kg Kropsvægt

600 mg

Let sport

1 mg/kg Kropsvægt

600 mg

Moderat sport

1,13 mg/kg Kropsvægt

675 mg

Intensiv sport

1,25 mg/kg Kropsvægt

750 mg

Drægtighed

1,25 mg/ kg Kropsvægt

750 mg

Laktation

1,56 mg/kg Kropsvægt

936 mg

Vækst 12 måneder

1 mg/kg Udvokset kropsvægt

600 mg

Vækst, 18 måneder

1,2 mg/kg Udvokset kropsvægt

720 mg

Vækst, 24 måneder

1,34 mg/kg Udvokset kropsvægt

804 mg

 

Figur 2: stråfoder behov for at kunne dække behovet  

Wrap

Vedligehold

Moderat sport

Drægtighed

Laktation

Vækst 18 måneder

wrap analyser BLGG, mellem

1,2 kg

1,4 kg

1,5 kg

1,9 kg

1,5 kg

wrap analyser BLGG, højest

0,45 kg

0,5 kg

0,56 kg

0,7 kg

0,54 kg

wrap analyser BLGG, lavest

5,5 kg

6,1 kg

6,8 kg

8,5 kg

6,5 kg

 

Så ganske små mængder stråfoder dækker faktisk behovet, og derfor har Pavo nedjusteret indholdet i kraftfoderet.
 
Mangel på jern?
 Anæmi kan opstå, når tilgængeligheden af jern over en lang periode er mangelfuld.
I de fleste tilfælde af anæmi hos heste, er det IKKE forårsaget af et underskud af jern i hestens kost. Mange dyrlæger råder at øge jern via tilskud, men i mange tilfælde vil anæmi problemet bare bliver større, fordi indholdet af jern i hestens krop ikke var problemet i første omgang.
En mangel på jern hos heste er sjælden, dog findes der eksempler på væddeløbsheste eller heste med voldsomme parasit angreb. Også ved for tidligt fødte føl kan man se en jernmangel, fordi ca. 50% af jern lagres hos føllet i den sidste måned af drægtigheden.

 ”Når en dyrlæge analysere blodværdier hos sportsheste, findes der nogle gange en lav Hb (hæmoglobin) værdi og der bliver diagnosticeret anæmi. Hurtigt vil folk konkludere at hesten har brug for mere jern for at løse problemet. Der er mange tilskud derude, der indeholder jern. Efter at have brugt disse tilskud, er jernindholdet i blodet ikke blevet højere, problemerne er ikke løst. Hvordan er det muligt?
Når du ser en lav Hb-værdi, er det ikke den rigtige konklusion at hesten har jernmangel; Linda van de Wollenberg, dyrlæge ved den hollandske Animal Health Service (Gezondheidsdienst i Deventer):
”Et lavt indhold af jern i blodet hos heste er næsten aldrig forårsaget af en mangel på jern i foderet. I de fleste af tilfældene hvor lavt jernindhold måles skyldes det en (akut) infektion: kroppen lagrer så meget jern som muligt og holder det ude af blodet. På denne måde kan infektionen, der forårsager sygdommen ikke formere sig (det behøver de jern for). Så et lavt indhold af jern er en fysiologisk reaktion på infektionen. I mange tilfælde er det også årsagen til anæmi (lavt Hb / Ht værdier). Fordi jern ikke kun er nødvendigt for en mangedobling af syge lave mikroorganismer, er det også nødvendigt for at lave Hb. Hvis infektionen i hesten forårsager anæmi, vil jerntilskud ikke hjælpe !! I nogle tilfælde er det endda virker negativt. I Afrika blev store fejl begået indtil for nylig; børn havde anæmi, jern blev givet, og mange børn døde på grund af kroniske infektioner. Giv kun ekstra jerntilskud, hvis man er sikker på, at hesten ikke har nogen infektioner. Haptoglobine skal være lav (eller SAA) hos heste (hos børn er CRP). Hvis du vil være sikker om hestens har en akut infektion, så få dyrlægen til at kigge på proteiner (som SAA eller Haptoglobine). Det vil give svaret, hvis dette er årsag til anæmi.”
 
Overskud af jern i rationen
 Et højt jernindhold kan påvirke optagelsen af ​​fosfor, kobber, mangan og zink og hepcidin udskilles måske i højere mængder end ønsket. Unge heste er mere følsomme over for overskydende jern, fordi optagelsen er højere end hos voksne heste.
Maksimalt jern indtag for heste er estimeret til 500 mg / kg DM foderoptagelse (NRC 2007) og 1000 mg / kg DM foderoptagelse (Meyer og Coenen 2014).
Konklusion
Så konkludere fra dette, at en mangel på jern hos heste er sjælden. Dog er der hos på enkelte væddeløbsheste eller vedparasitære angreb heste blevet rapporteret mangler. Også føl der blev født for tidligt kan have en jernmangel, fordi ca. 50% af jernet er lagret i den sidste drægtigheds-måned.
Det er yderst sjældent at heste har jernmangel og derfor har et behov for jerntilskud. Typisk er det en mangel på andre ting som får blodprøver til at visse blodmangel, derfor anbefaler vi typisk et tilskud som en generel booster af flere forskellige ting, som flere vitaminer, mineraler og sporelementer (Pavo HealthBoost).  Et tilskud af kun jern kan faktisk give den modsatte effekt.    
Kilder
Coenen (2013) Macro and trace elements in equine nutrition; in: Geor, R. J.; Harris, P. A.; Coenen, M. (2013) Equine Applied and Clinical Nutrition
INRA (2015) Equine nutrition: INRA nutrient requirements recommended allowances and feed tables
Meyer and Coenen (2014) Pferdefütterung
NRC (2007) Nutrient Requirements of Horses
Sjaastad, O. V.; Sand, O.; Hove, K. (2010) Physiology of Domestic Animals; Scandinavian Veterinary Press
Suttle, N. F. (2010) Mineral Nutrition of Livestock, 4th Edition