Når behovet ikke dækkes igennem foderet.
Mange heste ejere er fortrolige med "standard kommentaren": din firbenede ven er for tyk! Men nogle gange, er det modsatte tilfældet – der er ligefrem tællelige ribben, pelsen og hårlag er afstumpet og kedeligt og hesten ser virkelig syg ud. Ydermere er det generelle billede at det er forbundet med akut sløvhed, konditionen er i ”kælderen”, også selvom hesten dagligt tilsyneladende tilbydes rigeligt af den ”fem-stjernede menu”. Hvad kan der gøres?
Grundlæggende er heste nomadedyr, hvor fordøjelsessystemet er designet til at indtage små mængder af fiberrigt energifattigt foder med struktur. Alene på grund af den måde vi har heste på kan disse grundlæggende krav til hestens behov i de færreste tilfælde efterleves. Kombineret med en velmenende fodring, men i mange tilfælde ikke efter hestens behov, kan det være anledning til svaghed, adfærdsmæssige anormaliteter og sygdomme.
Så meget for teorien. I praksis står heste-ejere overfor den kendsgerning, at de tilbyder kost og ingredienser de ikke kender til deres firbenede venner. I kølvandet kan der komme heste med vægt problemer, som kan få sundhedsmæssige konsekvenser.
Der er ingen ideel vægt
Derfor er det først vigtigt at vide, hvad "alt for tynd" egentlig er. For hesten er der ingen er ideel vægt. Forskellen mellem f.eks en fuldblodshest og en koldblodet arbejdshest gør det klart: Fuldblodshesten er, med samme stangmål, tyndere og mere strømliniet og har en anden forbrænding og er avlet til det. En arbejdsheste har en del mere vægt på samme højde og en helt anden forbrænding og behov. Og selv en stor omkreds siger intet om ernæringsbehovet og tilstanden på hesten. F.eks kan ormangreb og meget græs give en større vom, men det siger absolut intet om at hestens behov er dækket ind. Og det er vigtigt at huske på at fodring i første omgang drejer sig om behov, race og individet og der er ingen fornuftig vægttabel er til heste.
Heste-ejeren har sjældent mulighed for at veje Deres hest. Men man kan med egne hænder eller det blotte øje få sig et ganske godt billede at den firbenedes foderstand: Ved at mærke og se på hestens ribben får man et meget godt billede af foderstanden. Der er følgende retningslinier som dyrlægerne bruger: En hest er mager hvis knoglerne på rygsøjlen og ribben, samt hoftehjørnerne er synlige. På hals , mankestykke og skulder ses lidt af knoglerne. En tynd hest er når ribbenene er synlige, men knogler og hoftehjørner ikke er synlige. Normal eller god foderstand er når ribbenene er følbare, men ikke synlige.
Bortset fra den kendsgerning, at en alt for tynd hest naturligvis ikke er en smukt syn, har den en dårligere fysisk tilstand som kan forårsager sundhedsmæssige konsekvenser. Alene derfor gælder om at passe på, advare foderekspert Vincent Hinnen fra Pavo Grooming Team. Hinnen understreger: "En dårlig fysisk tilstand kan have flere årsager: Tandproblemer, metaboliske forstyrrelser, ormangreb, ubalanceret energi budget - for lidt energi input til forholdsvis meget arbejde -, intestinale lidelser, for eksempel ved giftige stoffer i dårligt hø, ædelyst mindskes ved "kedelig" kost eller en lav status i rangorden. Stress, således at hesten ikke er rolig og spiser nok, kan være andre årsager. Taber hesten sig pludseligt, anbefales dyrlæge i første omgang”. Hinnen understregede: "I sådanne tilfælde er det ofte sygdom og fodring er selvfølgelig ingen løsning på problemet."
Ofte er tænderne også grunden til at hesten optager for lidt foder. Tændernes tilstanden i munden bør en gang om året kontrolleres af en specialist. Skarpe kanter og hjørner forårsage smerte og inflammation, at æde bliver svært og smertefuldt. Arbejder tænderne ikke mere effektivt kan foderet ikke males ordentligt. Så de skal jævnligt kontrolleres.
Heste-forsker Machtheld van Dierendonck, også medlem af Pavo Grooming Team, siger: "Stress er en faktor for hestens organisme. Det starter med fordøjelsessystemet på hesten, som er konstrueret til at arbejde mindst 75 procent af dagen. Hvis en hest fodres to gange om dagen, er det nede på 30-40 procent. Stress i hesten krop er resultatet. Selv høje og overraskende krav til ydeevne og ændringer forårsager stress.” Hvis man for eksempel holder hest i en åben stald/ løsdrift, skal det sikres, at lavt rangerede dyr i hierarkiet får nok plads og tid til at spise. Ellers vil de heste der står lavest rangerede ikke få deres og andre spiser det. Det er vigtigt at alle efterspørgsel kan imødekommes med valgte foder. Også på boks skal der være ro under spisetid – larm og uro skaber stress. Nogle heste og især ældre heste kan være kræsne og her anbefaler Vincent Hinnen müesli og Mash, og tit foretrækker de hellere wrap som stråfoder.
Energibehov
Er de formodede årsager til vægttabet løst, og eventuelt fjernet, skal hestens behov findes. Og kvaliteten af kosten administreres. Fordi masse er ikke altid det samme som klasse. Hinnen ved af erfaring: "En tynd hest er efter al sandsynlighed i underskud i form af energi - med andre ord, andelen af energi i kosten skal øges." Det sker generelt gennem kraftfoder. Det bør være let fordøjeligt foder , som f.eks. expanderet piller eller müesli med poppede korn. For lidt energi og næringsstoffer som mineraler og vitaminer i rationen afmagre ikke kun hesten, men gør den også hurtigt træt. Den har ingen arbejdslyst og er sløv og kan ikke bygge en kondition op, hvis der er en mangel. Den første advarsel er en glansløs kedelig pels, hvis der mangler forskellige næringsstoffer. "En ubalance i næringsstoffer viser hurtigt den fysiske forfatning, så efterspørgslen bør analyseres nøje, fordi en hest har brug for dagligt tilførsel af alle vigtige næringsstoffer, vitaminer og umættede fedtsyrer" siger Hinnen. Hvis indtagelse af kraftfoder øges, skal grovfoder delen også øges og allerbedst kvaliteten af denne undersøges. Hinnen tilføjer: "Ofte siges der, at ved wrap skal der gives mindre end ved hø. Det er ikke sandt. Wrap indeholder mere vand. Så når der normalt fodres med 7 kg af hø, kan energiindholdet sammenlignet med 8-9 kg wrap.
Foderekspert Vincent Hinnen har slutteligt disse råd:
I alle tilfælde skal kraftfoder fordeles over flere måltider pr. dag. Alle foderskift skal langsomt og skridt for skridt tilvænnes.
Som grundlæggende behov til en 600 kg ridehest, der dagligt arbejder 45 min. og 2-3 måneder deltager i konkurrence, anbefales dagligt 7 kg hø eller 9 kg wrap, plus 3 kg fuldfoder (Pavo All Sports el. Pavo SportsFit). Alternativt erstattes 1 kg kraftfoder med 1 kg Slobber Mash (specielt ved hård træning).
Til en pony på 440 kg, ved samme arbejde, anbefales 5 kg hø eller 7 kg wrap, 2 kg fuldfoder (Pavo All Sports el. Pavo SportsFit).På begge fordeles kraftfoderet på min. 3 måltider.