Hoppen bliver ikke drægtig: Årsager og løsninger
Hvis en hoppe ikke bliver drægtig, er det et frustrerende og komplekst problem. Problemer på forskellige stadier har en betydelig indvirkning på succesen. Men hvorfor bliver min hoppe ikke drægtig? Og hvordan skaber jeg ideelle forhold for min hoppe?
Hvorfor bliver min hoppe ikke drægtig?
Der kan være flere grunde til, at en hoppe ikke bliver drægtig med det samme. Problemer kan opstå i tre stadier: slet ikke at blive drægtig, tidlig embryonal død og abort. Om hoppen bliver drægtig eller ej, afhænger af flere ting:
- Alder: En hoppe er frugtbar allerede fra 18 måneders alderen. Jo ældre hoppen er, jo mindre sandsynligt er det, at hun bliver gravid. Der er dog meget andet der også spiller ind, da der også findes hopper på 18+ som bliver drægtige og foler uden problemer (typisk har hoppen folet før).
- Genitalier: Her kan der være flere udfordringer, både med form og sygdomme - her skal du tage din dyrlæge med på råd.
- Management: Et optimalt miljø for din hoppe øger chancerne for god frugtbarhed og drægtighed. En hoppes cyklus kan endda stoppe, hvis foderet er af ringe kvalitet eller hvis hoppen udsættes for for meget stress!
- Sædtype: kvalitet og effektivitet kan variere med frisk, kølet eller frossen sæd.
- Kombinationen af hoppe/hingst
- Stress: Stress under drægtigheden kan også påvirke tidlig embryonal død. Andre årsager til tidlig fosterdød kan omfatte manglende produktion af progesteron (drægtighedshormonet), abnormiteter i livmodervæggen og manglende tilførsel af næringsstoffer (f.eks. på grund af cyster eller skader på livmodervæggen). Tag gerne en snak med din dyrlæge om du skal tage nogle særlige hensyn.
Skab de ideelle omstændigheder for en drægtig hoppe
Du kan øge chancerne for drægtighed ved at skabe en ideel situation i stalden for din drægtige hoppe. Tænk over følgende:
- God staldhygiejne
- Så lidt stress som muligt gennem faste rutiner
- Tilstrækkelig kontakt med artsfæller
- Tilstrækkelig motion
Derudover kan følgende vitaminer og mineraler have en positiv indflydelse på hoppens frugtbarhed:
- Betakaroten (eller pro-vitamin A): Har indflydelse på hoppens cyklus og embryoudvikling (det tidlige fosterstadige) og hingstens sæd.
- E-vitamin: Mangel på E-vitamin fører til at hoppen er mindre frugtbar. Derudover kan mangel på vitamin E hos drægtige hopper føre til misdannelser hos føllet.
- Folinsyre: Har en positiv effekt hos mennesker og man antager at det også har en positiv effekt hos heste. Men man ved endnu ikke meget om det hos heste.
- Selen: Har en lignende effekt som E-vitamin på frugtbarheden.
Tilskuddet Pavo Fertile indeholder bl.a. ovenstående næringsstoffer og kan understøtte hoppernes (og hingstes) frugtbarhed.
Fodring af drægtige hopper
Det friske græs indeholder mange af de ideelle næringsstoffer til hopper. Men henover sommeren mindskes dette indhold af næringsstoffer og der kan derved opstå en ubalance mellem det der bliver tilbud og hoppen behov. Det samme kan være tilfældet med grovfoderet. I 2022 undersøgte Pavo sammnen med Eurofins over 5000 analyser og fandt at over halvdelen havde lavt eller meget lavt proteinindhold. Proteinmangel hos drægtige hopper er et problem. Proteiner er afgørende for væksten af alle celler og væv. Især i de sidste måneder af drægtigheden er protein vigtigt for føllets udvikling, uden at hoppen behøver at trække på sine egne reserver. Proteinmangel forårsager også reduceret mælkeproduktion under laktation. For at få et indblik i næringsstofferne i dit grovfoder kan du lave en Pavo Roughage Quickscan. Det er en hurtig og billig grovfoderanalyse.
Tip: Find ud af proteinværdien i dit grovfoder med Pavo Roughage Quickscan!
Selvom hoppens normale ration er tilstrækkelig i de første måneder, ændrer den drægtige hoppes ernæringsbehov sig enormt i de sidste tre måneder. Føllet gennemgår en vækstspurt. For at opfylde alle disse behov er det en god ide at tilbyde den drægtige hoppe et behovstilpasset kraftfoder udover grovfoderet. Pavo Podo®Lac Pellets og Pavo Podo®Lac Muesli indeholder alle de nødvendige vitaminer, mineraler og sporstoffer til optimal vækst og udvikling af føllet.
Pavo Podo® serien er sammensat udfra videnskabelige studier, så vi kan tilbyde dig et optimalt produkt. Udover at serien indeholder en behovstilpasset mængde af kobber og zink, samt har et bestemt forhold mellem calcium, fosfor og magnesium. Så indeholder produkterne også energi og protein tilpasset den drægtige og/eller lakterende hoppe og den voksende ung hest.
Energi (kulhydrater, olier / fedt)
Mængde og type af energi, påvirker hormoner, og derfor ægløsning (påvirker FSH, LH, insulin produktion):
- Ved goldhoppe: Overvægtige hopper kan have fertilitetsproblemer.
- Ved goldhoppe: For tynde og mager hopper (negativ energibalance) kan være mindre frugtbare. Kraftigt vægttabt eller forøgelse under graviditet er ikke tilrådeligt.
- Drægtig hoppe: I løbet af drægtigheden, bør en hoppe ikke være for fed.
- I laktationsperiode er det ikke ønskeligt med for meget overvægt.
Protein kvalitet:
Mængde af protein og proteinkvaliteten påvirker ægløsning (LH, FSH) på hoppen.
- Ved goldhopper: Flere essentielle aminosyrer styrker frugtbarhed. For lidt af essentielle aminosyrer kan nedsætte mængden af follikler
- Drægtige hopper i de sidste 3 måneder af graviditeten: ekstra (væsentlige) aminosyrer er nødvendige for korrekt udviklingen af føllet.
- Under diegivning vil en mangel på protein kan føre til reduceret mælkeproduktion.