Nytårsaften er en aften som mange hesteejere frygter. Rigtig mange heste reagerer negativt på fyrværkeriets lyde og lysglimt, hvorved nytårsaften kan være en stor udfordring og blive en meget stressende oplevelse for hesten. Denne artikel skulle gerne gøre dig klogere på, hvorfor hesten reagerer som den gør og samtidig give dig tips til, hvordan du kan give din hest de bedste forudsætninger nytårsaften.
Når hesten bliver bange
Fra naturens siden vil hesten græsse det meste af dagen sammen med sin flok i ro og mag. Det eneste hesten skal reagere på er eventuelle faresignaler om at der er et rovdyr i nærheden. Når hesten opfanger et faresignal, vil dens krop komme i en akut stress tilstand. Stress beskrives ofte som en reaktion på en stimulus, der forstyrrer den fysiske eller mentale ligevægt, og udløser “fight or flight” -responsen. Denne stimulus aktiverer frigivelse af hormoner såsom adrenalin og kortisol, som herefter huserer i kroppen. Under dette respons reagerer hesten ved fx at blive urolig, få en hurtigere hjerterytme, pulsen stiger, begynde at svede, pupillerne udvider sig og panik. Akut stress er som udgangspunkt ikke skadeligt for hesten, men det kan være uhensigtsmæssigt for os mennesker og det kan også være at hesten i sin panik pådrager sig skader.
En hest vil opleve akut stress i sit liv, det er først, når stressen bliver længere varende eller kronisk at det kan blive et problem. En stresset hest kan fx have let ved at få løs mave. Stress øger tarmens bevægelse, hvilket i naturen giver god mening. Her vil stress være en indikator på at hesten skal flygte i en fart og derved er det en fordel at komme af med gødningen, så det ikke er en ekstra belastning. Derfor ser man også ofte at heste der stresser, gøder ofte. Udover de fysiologiske tegn på stress er der også de psykiske tegn, som kan være ændringer i adfærd, aggression, uro, manglende appetit og frygtsomhed. Er dette tilfældet for din hest? Så er det vigtigt at kende hesten godt og vurdere hvordan den bedst kan hjælpes i den pågældende situation. Især i disse tilfælde kan et beroligende fodertilskud måske være løsningen.
Hvad med beroligende fodertilskud?
Beroligende tilskud er meget populære, men har de rent faktisk en effekt på hesten eller er det noget vi bilder os ind? De ingredienser som oftest bruge i beroligende fodertilskud er fx magnesium, L-tryptophan og Baldrian.
Baldrian er kendt for at have en beroligende og afslappende effekt på nervesystemet, men man skal dog være opmærksom på at Baldrian er på FEI dopinglisten, da den har en effekt på hestens præstationsevne. Man bør derfor undgå tilskud med baldrian, hvis man konkurrerer. Der er også nogen som oplever at Baldrian kan virke meget sløvende på deres hest.
Tryptophan er en aminosyre som er forløber for neurotransmitteren serotonin, som modvirker aggression, angst og stress.
Magnesium til heste er meget populært, da magnesium er kendt for at have en afslappende effekt på hestens krop og muskulatur. I muskulaturen virker calcium og magnesium med modsatrettet kræfter. Calcium har til opgave at få muskulaturen til at trække sig sammen i forbindelse med bevægelse, hvor magnesium skal få muskulaturen til at slappe af igen. Det er denne afslappende funktion som virker beroligende på hesten. Når muskulaturen slapper af, bliver der mulighed for at blodgennemstrømningen øges og affaldsstoffer kan bedre transporteres væk fra musklen. Dette er også grunden til at du kan opleve en positiv effekt af magnesium, hvis hesten er spændt eller øm i muskulaturen.
5 gode tips til en roligere nytårsaften
√Start i god tid
Det kan være en god idé, at man i hele december måned vænner hestene til fx at have radio i stalden eller en anden form for lyd, hvis man påtænker at bruge dette nytårsaften. Så er der ikke lige pludselig flere nye ting på samme tid. Derudover kan det være en god ide at træne hesten til at forbinde høje lyde med noget positiv. Dette kan fx gøres ved at afspille høje lyde samtidig med den er rolig og spiser et lækkert måltid Pavo SlobberMash.
Mange begynder allerede at fyre fyrværkeri af før d. 31. december, så overvej om ikke tiltagene her allerede skal påbegyndes før.
√Tildel Pavo NervControl
Start allerede med Pavo NervControl 7 dage før nytårsaften. Mange begynder allerede at skyde af inden nytårsaften, og der er derfor risiko for at hesten får en dårlig oplevelse med fyrværkeri inden. Hvis først hesten er stresset, så kan det være svære at få den ønskede respons end hvis man begynder inden den dårlige oplevelse indtræffer.
Har din hest haft mange overvældende nytårsaftener? Så kan det være en god ide at snakke med din dyrlæge om noget beroligende.
√Tyggeaktivitet
At hesten tygger, virker afslappende på nervesystemet. Sørg for at der er rigeligt af grovfoder til hesten som den kan tygge på. Plejer du at tildele grovfoder i hønet? Så giv det eventuelt uden lige netop denne aften, så det er lettere tilgængeligt for hesten.
Derudover kan Pavo Haychunks være rigtig gode at give i krybben, da de også giver meget tyggetid.
√Giv hesten et lækkert måltid så tæt på kl. 00.00 som muligt
Bland gerne Pavo SlobberMash med fx Pavo Fibernuggets. Så får du et lækkert måltid som samtidig giver noget tyggeaktivitet.
√Optimale omgivelser på dagen
Lad lyset være tændt og hav en radio kørende, hvor du ved at der ikke bliver spillet lyden af raketter - du kan eventuelt lave din egen playliste. Sørg for at der bliver kigget til hesten flere gange i løbet af aftenen og har hesten en rolig ven, så sørg gerne for at de kan se hinanden eller komme hen til hinanden.