Med stigende alder ændres hestens ernæringsmæssige behov: Selvom basalstofskiftet og dermed energibehovet normalt falder, øges behovet for essentielle næringsstoffer som proteiner af høj kvalitet, vitaminer, mineraler og sporstoffer samtidig. For at holde din hest i form og fuld af vitalitet ind i alderdommen skal du derfor ikke kun sørge for god opstaldning og tilstrækkelig motion, men også tilpasse foderet individuelt til din ældre hests behov.
"Den optimale sammensætning af foderet afhænger af den enkelte hests sundhedstilstand, kropsvægt og stofskifte," siger Dr. Ingrid Vervuert, specialdyrlæge i ernæring til dyr ved universitetet i Leipzig. Et seniorfoder skal være tilpasset de særlige problemer, som gamle heste har. Det skal f.eks. kompensere for lavt foderindtag på grund af udfordringer med tænderne, vægttab eller aldersrelaterede stofskifteudfordringer. Som regel giver et seniorfoder mening for heste fra ca. 18-årsalderen. Hestens almene tilstand er dog vigtigere end alderen når det kommer til valg af foder.
Hvornår bliver en hest "gammel"?
Selv om andelen af heste, der bliver over 20 år er stigende bl.a. på grund af optimeret og behovsbaseret fodring med grovfoder og kraftfoder, kan en hest stadig kaldes "gammel", når den når 20-års-grænsen. Omregnet til menneskeår er den omkring 60 år gammel.
Hvordan kan du se, at din hest er ved at blive gammel?
Først og fremmest vil din hests udseende fortælle dig, hvornår den er ved at komme op i årene. De ydre tegn er ofte også tegn på, at din hest ældes indvendigt.
- Sænkning af ryggen.
- Nedbrydning af musklerne
- Vægttab.
- Slappere, ofte tørrere hud.
- Øjnene kan blive uklare, og der dannes dybere huler over øjnene.
- Hestens pels bliver grå, især omkring ansigtet.
- Dårligere eller langvarigt pelsskifte.
Udvikling af typiske "alderdomssygdomme" som f.eks. tandproblemer, forværret fordøjelse eller et udfordret stofskiftesystem.
Hvad skal du være opmærksom på, når du fodrer ældre heste?
Ældre heste har et større behov for næringsstoffer. En af grundene til dette er, at ældre heste ofte har sværere ved at tygge og fordøje deres foder og eventuelle ekstra tilskud, de måtte have brug for. Derfor skal typen og mængden af foder tilpasses dette. Ændret hormonbalance og et langsommere stofskifte bidrager også til, at næringsstofferne i foderet er sværere at fordøje og optage i kroppen.
Hvordan ændres ældre hestes foderbehov?
Foderet skal have en god tilgængelighed og være letfordøjeligt. Det er derfor vigtigt, at næringsstofferne er af høj, naturlig kvalitet, så de let kan optages og udnyttes af kroppen. Samtidig skal foderet indeholde en tilstrækkelig mængde fibre for at sikre en sund fordøjelse.
Græs
I sommermånederne er regelmæssig græsning en vigtig del af foderration. Desuden stimulerer græsning fri bevægelse på græsarealet, hvilket har en positiv effekt på hestens generelle velbefindende. Hvis der er græs nok, og den ældre hest kan spise i fred, er 24 timers græsning fra forår til efterår en god ide. Der er dog undtagelser, såsom hvis den ældre hest er overvægtig eller har udfordringer med stofskiftet. Hvis du har en af de heste, hvor det kan være en god ide at begrænse eller helt undgå græs, så kan de være en fordel at se på hvordan du kompenserer for dette i foderrationen. Græs har nemlig en række gode egenskaber, som er gode at trække med ind i fodringen. Læs mere om græs og hvordan du tilpasser din fodring, hvis ikke din hest må få græs her.
Grovfoder eller grovfodererstatning
Hvor meget grovfoder eller grovfodererstatning din hest har brug for, afhænger af græsudbuddet, hestens almene tilstand og kropsvægt. Som tommelfingerregel har gamle heste brug for mindst 1,5-2 % af deres kropsvægt i grovfoder. En hest på 600 kg bør derfor spise 9-12 kg hø, wrap eller en tilsvarende mængde grovfodererstatning om dagen. Bemærk, at energi-, sukker- og proteinindholdet i grovfoderet kan variere betydeligt. Ved bl.a. den ældre hest kan det være en fordel at analysere grovfoderet med en grovfoderanalyse eller indkøb grovfoder med en analyse for at se om det matcher det behov hesten har. Selv i alderdommen, hvis foderindtaget tillader det, bør det primære energi- og proteinbehov dækkes af grovfoderet og det kræver at grovfoderet har et højt indhold af energi og protein. Hos Pavo rådgiver vi gerne ud fra den grovfoderanalyse du har fået lavet!
Tip: Hvis din hest ikke får noget eller kun meget lidt kraftfoder ud over grovfoderet, er det meget vigtigt at tilføre den vitaminer, mineraler og sporstoffer. Uanset alder kan hestens behov ikke dækkes udelukkende af græs, hø eller wrap. Her anbefaler vi Pavo DailyFit eller Pavo Vital som et dagligt fodertilskud.
Kraftfoder
Ældre heste, der er for tynde eller har tendens til at miste kropsfylde, har ofte brug for et særligt seniorfoder. Det er der flere årsager til. En af årsagerne er at ældre heste ofte kun kan udnytte næringsstofferne i foderet i mindre grad på grund af udfordringerne med tænderne eller måske på grund af en lavere udskillelse af fordøjelsesenzymer. Derfor skal der ofte fodres med ekstra energi og protein. Hos Pavo har vi Pavo 18Plus som seniorfoder, dette kan også serveres opblødt som en mash. Hvis din ældre hest er tilbageholdende med at spise mash, kan du prøve at tilføre nogle tørrede gulerods- eller æblechips, opblødt sukkerroepulp eller lignende. Det pifter smagen op og giver ekstra vitaminer og fibre.
Zink, selen og kobber
Ældre heste har et større behov for visse vitaminer og mineraler som zink, selen og kobber. Zink spiller en stor rolle i hårets og hudens stofskifte og er vigtig for immunforsvaret. Selen beskytter kroppens celler og er en del af muskelmetabolismen og -væksten. Ligesom hos føl, der har brug for at vokse, er det vigtigt for ældre heste at danne nye celler, f.eks. for at forhindre vægttab. Kobber spiller en rolle i syntesen af proteiner til sener og brusk og i pigmenteringen af hår.
C-, B- og K-vitamin
Sunde heste kan selv producere C-vitamin. Med alderen falder denne funktion dog, og så er det nødvendigt at tilføre C-vitamin. På grund af det reducerede indtag af grovfoder og fibre stimuleres tarmbakterierne ikke til at producere vitamin B og K. Hesten skal derfor fodres med ekstra fibre. Med ekstra fibre i hestefoderet, f.eks. ved hjælp af Pavo FibreBeet eller Pavo WeightLift, kan man stimulere dannelsen af disse vigtige vitaminer.
Calcium, natrium og fosfor
Foderet til ældre heste må ikke indeholde for meget calcium, fosfor og natrium. Disse næringsstoffer skal udskilles gennem nyrerne. Nyrefunktionen kan blive nedsat med alderen, og derfor udskilles affaldsprodukterne måske ikke så godt.
Hvis din hest pludselig får nedsat immunfunktion, problemer med pelsskifte eller virker sløv, er det bedst at få den undersøgt af din dyrlæge - den kan mangle et vigtigt næringsstof, som du kan supplere specifikt gennem fodring.
8 fodertips til ældre heste
For at øge din ældre hests velbefindende er det meget vigtigt at fodre efter dens behov. Hvad er de bedste ting at kigge efter i fodringen af din ældre hest?
- Få tjekket hestens tænder jævntlig! Har den reduceret tyggefunktion, så kan du vælge Pavo SeniorFibre som grovfodererstatning. Har den decideret dårlig tyggefunktion, så vælg Pavo FibreNuggets som skal opblødes.
- En højere andel af essentielle aminosyrer. Dette kan Pavo ProteinPlus hjælpe dig med
- Et lavt-moderat indhold af sukker og stivelse for at forebygge stofskifteudfordringer
- Et højere indhold af især Omega3-fedtsyrer
- C- og E-vitamin for at styrke immunforsvaret.
- Organisk bundne sporstoffer (for optimal optagelse).
- Et tilpasset calcium-fosfor-forhold.
- Fibre af høj kvalitet for at støtte fordøjelsen.
Derudover skal foderet også opfylde følgende 3 betingelser:
- Det skal være særligt velsmagende.
- Det skal være let at tygge og sluge.
- Det skal være støvfrit.