Føl på vej - alt hvad du skal vide
Hvad er smukkere end en hest med et føl gå sammen ude på folden? Hoppen er højdrægtig, og føllet kan være på vej når som helst. Et spændende øjeblik. Men hvordan ved man, at føllet er på vej? Og hvad er vigtigt under og umiddelbart efter folingen?
Før foling
Ikke alle drægtige hopper viser lige godt, at føllet er på vej. Når yveret bliver fuldt, de bageste ledbånd bliver løse, og vokspropperne melder deres ankomst, betyder det, at føllet snart vil ankomme. Sørg for at have følgende ting klar eller arrangeret, så du er optimalt forberedt på folingen:
- Mod slutningen af drægtighedsperioden kan det være en god ide at sørge for at have en folingsalarm på plads.
- Installer et webcam, så du også kan se med hjemmefra.
- Sørg for en stor, ren boks med masser af halm, så hoppen kan ligge behageligt, eller en sikkert sted i løsdriften/på folden, hvor hun kan trække sig hen.
- Sørg for tilstrækkeligt lys i stalden.
- Skriv nyttige telefonnumre ned til bl.a. din dyrlæge eller en, der kan transportere føllet eller hoppen, hvis du skal på dyrehospitalet
- Hav frossen råmælk eller Pavo SOS-kittet hjemme, hvis noget går galt med hoppen, eller føllet ikke vil drikke. Hav også gerne en Pavo KickStart hjemme
- Bandagér hoppens hale, så du har et godt overblik over processen.
- Forbered også: håndklæder og en ren spand. Snak gerne med dyrlægen om der er andet som kan være en god ide at have klar. Nogle har også en navleklemme, jodopløsning fx. betadin eller en saks klar.
- Desuden kan det være en god ide at have råmælk og sutteflaske klar, til hvis nu uheldet er ude.
Under fødslen
Når hoppen begynder at fole, og den hvide hinde bliver synlig, skal du se hvordan føllets position. Mærk efter, om de to forben og hovedet er der. Hvis de ikke er det, ligger føllet sandsynligvis forkert. Hvis det er tilfældet, skal du straks ringe til dyrlægen som vil guide dig videre herfra.
De første 24 timer efter fødslen
De første 24 timer er afgørende. Her er det vigtigt at tjekke en række punkter (se nedenfor). Efter fødslen er føllet helt afhængig af antistofferne fra den første hoppes mælk, råmælken, som et led i at opbygge deres immunforsvar. Vil føllet ikke drikke, har hoppen en yverinfektion, eller har føllet ikke længere sin mor? Frossen råmælk eller Pavo SOS-kittet med kunstigfremstillet råmælk kan være en løsning.
Et moderløst føl
Det er enhver opdrætters mareridt: problemer ved fødslen. Hvis hoppen eller føllet ikke overlever, kan du tjekke facebooksiden "Ammehoppe-formidling i Danmark". Hvis det drejer sig om en ammehoppe, der selv har mistet sit føl, så spørg, hvad årsagen var. Lav gode aftaler på forhånd, og skriv dem ned på papir.
Læs flere tips om, hvad du skal gøre med et moderløst føl her.
Fravænning af et føl
De fleste føl fravænnes omkring seks måneder, når føllet selv spiser følfoder og grovfoder. Læs mere om fodring af det voksende føl her. For gradvist at få reduceret mælkeydelsen, kan det være en god ide at halvere mængden af kraftfoder til hoppen en uge før fravænning. Tre dage før fravænning kan kraftfoderet stoppes helt. Dog skal der stadig tilbydes vitaminer og mineraler. Dette skal kun gøres hvis hoppen har optimalhuld. Er hoppen for tynd pga. den malker for hårdt? Så kan du i stedet for det mælkestimulerende foder skifte over til et sportsfoder med højt proteinindhold som fx. Pavo Performance. Sørg også for, at hoppen får tilstrækkelig motion.
Ormekur til føllet
Det anbefales at følge en ormeplan i samråd med sin dyrlæge.