Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

30 juni 2021 Læsetid 3 minutter

Fodring af avlshingste

Fodring af hingste i bedækningssæsonen

 

Fodring af avlshingste begynder med kvaliteten af grovfoderet. Og for de fleste avlere og hesteejere er det ingen hemmelighed at hø ikke bare er hø. Men hvad er godt hø egentligt? Hvordan skal hø vi bruger til avlshingste helst være? Hvad indeholder et kvalitativt og højværdi grovfoder? Og hvad er konsekvenserne, når høet ikke indeholder tilstrækkeligt råprotein, energi og mineraler?
 

Flere høsorter indeholder ikke den kvalitet, som er nødvendig til avls-hopper og –hingste. Når vi kigger på kvaliteten af grovfoderet, må vi spørger os selv om det ”normale” grovfoder, som vi giver vores hingste, har den rigtige kvalitet. Pavo undersøger årligt 200-300 stråfoderanalyser på hø og wrap, som bruges til hestefoder.

I grafikken længere nede står den aktuelle andel af ford. råprotein: Det er den proteinandel, som også kan fordøjes af heste. Pavo anbefaler at hø/wrap til avlshingste indeholder som minimum en værdi på 60 gram ford. råprotein pr kilo tørstof. Det har vist sig at mange analyser ikke kommer op på det indhold. Hele 30% af stråfoderanalyserne er under 60 gram pr. kilo tørstof ford. råprotein.

Hvad er grunden til det?

•    (Heste)hø høstes altid senere.

•    Det gødes altid mindre, eller slet ikke.

•    Grovfoder af høj kvalitet gives til køer og det andet gives til hestene.

  • Det ``naturlige`` hø, indeholder naturligvis mindre næringsstoffer.

Grovfoder med få næringsstoffer er meget velegnet til overvægtige heste og ponyer, samt nøjsomme racer, men bestemt ikke hingste i bedækningssæsonen!

Dårligt grovfoder giver mangler som hingstene deraf får problemer. Så vi må enten købe bedre grovfoder, eller kompensere for dårligt grovfoder via kraftfoderet.  Eksempelvis er proteinindholdet vigtigt. Du skal sørge for, at avlshingste, der får hø, får tildelt kraftfoderet med min. proteinindhold på 16%.

Skemaet forneden viser koncentrationen af fordøjeligt råprotein i 200 hø- og wrap- prøver, som vi har taget hos ridestalde og avlere (2013 – 2014).

  • Vertikalt vises indholdet af råprotein i gram, i hø og wrap

  • Den sorte linje viser minimusmængde for avlsheste (60 g / kg Tørstof).

Energi- og protein-behovet for hingste i bedækningssæsonen er selvfølgelig højere end uden for sæsonen, hvor de normalt kun rides. Vi anbefaler at man som det mindste får analyseret energi- og proteinindholdet, så man kender indholdet og kan fodre kraftfoder udfra det.  

 

Inflydelse på sædkvalitet

I starten af oktober 2014 var der på EWEN 2014 kongressen i Leipzig, et interessant foredrag om fodring af hingste  (Rodriques, Proceedings of the 7th Equine Workshop on Equine Nutrition 2014). Forskeren interesserede sig specielt for hvilken indflydelse ernæring har på sædkvaliteten. I en undersøgelse med 10 hingste, som dagligt fik 150 ml hørfrø-olie, ville man se hvordan det påvirkede sædkvaliteten. Forskeren fandt ud af at hingstene, der fik hørfrø-olien, havde en forbedret sædkvalitet. Den positive effekt tilskrives bla. omega 3-fedtsyrer, da de har en positiv effekt på fleksibiliteten af sperm-membranen.

Generelt anbefales aktive avlshingste et ekstra tilskud af  Vitamin E og Beta-karotin. Grunden er at disse næringsstoffer har en god indflydelse på sædkvaliteten.  

 

Fodring af hoppen

I de sidste 3 måneder af drægtigheden (og selvfølgelig lakteringsperioden) er kvaliteten af foderationen for hoppen meget vigtig.  I de sidste 3 måneder af drægtigheden er behovet højere, da det ufødte føl vokser hurtigt. Der kommer mere og mere viden om at fodersammensætningen til det ufødte føl, er medbestemmene for at hesten senere i livet får stofskiftesygdomme. Eksempelvis insulinresistens og Equine Metabolic Syndrom (EMS). Man formoder at risikoen begynder allerede i et meget tidligt stadie, ja endda før fødselen fastlægges det.   

Græsanalyser viser at indholdet af næringsstoffer i rigeligt forårsgræs er tilstrækkelige for hoppen. Men ved hø og wrap er kvaliteten ikke tilstrækkelig.  Det giver Pavo en udfordring, som man har taget op. Normalvis er fri adgang til forårsgræs, nok for hoppen i de sidste 3 måneder af drægtigheden.  Om vinteren kræves der et andet kraftfoder, som tilfredsstiller behovet sammen med hø eller wrap, i de sidste måneder af drægtigheden. Om vinteren kræves et kraftfoder med højere næringsværdi, især kræves mere protein.

På baggrund af grovfoderanalyserne lavede Pavo sidste år om på avlsfoderet: Pavo Podo®Lac er i perioden fra hopperne går på stald til de igen går på græs opdateret med ekstra næringsstoffer, så hopperne får dækket deres behov om vinteren.  Om sommeren er det den ”gamle” version som dækker behovet i den periode.

 

Avle føl uden OC (mus)

Hvordan avler man føl uden ostoechondrose (OC)? Dette spørgsmål beskæftiger mange avlere sig med. Det er efterhånden almindelig viden at disse tre faktorer spiller en rolle: Genetik, fodring og bevægelse. Hvis vi koncentrerer os om fodring er det tydeligt at der er flere ting der spiller ind i udviklingen af knoglestrukturen hos et føl. Diverse studier har vist at foder med meget stivelse giver større risiko for udvikling af osteochondrose . Forklaringen er at stivelsen fremmer væksten for meget hos føllet, mere end dens knogleudvikling kan følge med. Man ser det ofte hos bla. slagtekyllinger som fodres med meget stivelse, for at opnå en hurtig vækst. Men de skal selvfølgelig heller ikke være langstidholdbare. Så man kan spørge sig selv om det er fornuftigt at fodre føl med foder med højt stivelsesindhold (som havre). Men også et afvigende kalcium-fosfor-magnesium forhold kan forårsage knoglemisdannelser. De fleste avlere har ingen anelse om hvordan det skal være med mineralsammensætningen i produkter til føl og plage. Typisk gives der relativt for meget kalcium og for lidt fosfor og magnesium.