Grundlaget for et sundt føl grundlægges i under hele drægtigheden, men i særdeleshed de sidste tre måneder af drægtighedsperioden og i laktationen. Da stråfoder ofte indeholder for lidt protein, er det klogt at supplere med avls-hoppefoder, som indeholder dette, fra den niende måned af drægtigheden.
I de sidste tre måneder af drægtigheden vokser føllet enormt meget. Det er derfor vigtigt, at understøtte fosterets vækst ved at give hoppens foder ekstra opmærksomhed. Frisk forårsgræs indeholder rigtig meget af det som hoppen har brug for, men da heste i Danmark for det meste først kommer ud fra april eller maj på fuld græs, får de typisk grovfoder i første periode de er med føl. Derudover er det ikke alle steder, hvor hoppen kan få tilstrækkelig med græs og derved er grovfoderet den primære fødekilde. For alle heste, og især avlshopper, er det vigtigt at vide hvad grovfoderet indeholder af protein, energi og sukker. Heldigvis foretages der nu oftere analyser af grovfoderet. Pavo har i mere end 10 år undersøgt stråfoderanalyser og konstateret på basis deraf, at proteinindholdet ofte er lavt, hvilket er en udfordring, hvis man er en avlshoppe.
Hvis du vil vide hvad dit grovfoder indholder, så skal du have en grovfoderanalyse. Vi har et samarbejde med Eurofins om grovfoderanalyser. Du finder mere information om det her
OC/OCD
For avlshopper er det vigtigt at grovfoderet indeholder tilstrækkelig protein. Derudover har de brug for de rigtige vitaminer, mineraler og sporelementer i de korrekte forhold, for eksempel til at forbygge udfordringer som OC/OCD hos føllet. Det korrekte calcium/fosfor/magnesium forhold spiller en stor rolle for en sund knogleopbygning.
Da Pavo konstant følger udviklingen indenfor grovfoderet løbende, kan vi også hurtigt tilpasse indholdet af protein-, energi-, vitamin- og mineraler i vores kraftfoder. Således er mængderne af zink og selen de sidste år faldet. For at dække hoppernes behov tilsættes der derfor ekstra til Pavo Podo®Lac, så avlerne kan stole på at de støtter deres hoppe optimalt med dette opdaterede kraftfoder. At det virker godt, bekræftes af resultatet af en undersøgelse af protein- og fedtindholdet i hoppemælk fra avlshopper, som får dette foder. Derudover er de undersøgte føl stærke, veludviklet, sunde og ikke for tykke.
Foder anbefalinger
Vi anbefaler at bruge et foder fra vores Pavo Podo® serie. Her har vi følgende produkter til avlshoppen
Pavo Podo®Lac Pellets
Pavo Podo®Lac Muesli
Pavo Podo®Care
Brug den mængde der er anvist på sækken i forhold til hoppens vægt og fordel foderet over minimum 3 fodringer. Vi anbefaler, at du senest begynder tre måneder inden folingen og indtil laktationsperioden er ovre. Du kan også starte tidligere med foderet og det kan være en fordel, hvis hoppen er til den tynde side.
Derudover tildel gerne grovfoder ad. libitum, medmindre hoppen er overvægtigt. I så fald giv afmålt grovfoder (minimum 1,5 kg grovfoder pr. 100 kg hest) fordelt udover hele dagen.
Vælg gerne et grovfoder som har et proteinindhold over middel - dette gør det lettere at imødekomme hoppens øget behov for protein.
Råmælk
Modermælk indeholder alle nødvendige stoffer til et godt immunforsvar og vækst. Den første mælk som produceres kaldes ”råmælk”. Denne råmælk er væsentlig for et føl, da den indeholder antistoffer. De er omgivelsesspecifikke, hvilket betyder at de virker mod sygdomme fra tidspunktet, hvor føllet kommer til verden. Det frarådes derfor også at flytte en avlshoppe lige inden folingen. Råmælk er vitalt for nyfødte føl. Som avler er det da også vigtigt at være forberedt hvis hoppen – uanset årsag –
ikke kan give råmælk. Undersøg om en avler i nærheden eventuelt har dybfrossen råmælk liggende eller kontakt dyrlægen. Ved Pavo har vi også Pavo S.O.S Kit liggende hvis uheldet er ude.
Laktationsperiode
Den første måned, mens føllet stadig er lille, producerer en hoppe ikke så meget mælk. Men koncentrationen af vigtige stoffer i mælken er større. Mælkeproduktionen er på sit højeste når føllet er to og tre måneder. En hoppe giver da omtrent 18 til 20 liter mælk pr dag. Det kræver enorm meget energi. En hoppe skal bogstaveligt talt æde for to, fordi ernæringsbehovet ligger to gange så højt som hos en normal hest og kan sammenlignes med en military-hest eller en væddeløbshest på højeste niveau, som er i fuld træning!