Din drægtige hoppe
Hvis din hoppe er drægtig, og du venter et føl, kan det være en god ting at vide ca. hvornår føllet kommer til verden. Det er nemlig ikke kun meget smukt at se folingen af et føl, men det kan også være med til at redde hoppens og/eller føllets liv, hvis der skulle opstå komplikationer under folingen.
En foling er ikke nødvendigvis ufarlig og det kan være en god ide at havde en snak med din dyrlæge om hvad du skal være opmærksom på og hvornår du bør ringe. Føllet kan fx vende forkert, moderkagen kan løsne sig for tidligt, eller efterbyrden ikke kommer ud. Det er derfor meget vigtigt at vide, hvornår hoppen skal føde, så man kan holde ekstra øje med hoppen i denne periode.
Hvornår er en hoppe drægtig?
I dag bliver de fleste heste insemineret. Her kan dyrlægen bestemme det rigtige tidspunkt at inseminere hoppen på og kan nogle dage senere tjekke, om den har haft ægløsning for at vurdere, om den skal insemineres igen. Hvis din hoppe har udfordringer med at blive drægtig, kan det have flere årsager, men hvis den tager fat med det samme, kan man se et lille embryo i livmoderen vha. ultralyden efter ca. 8 dage. Ofte scannes hoppen ca. 16 dage efter inseminering for at afgøre, om hun er drægtig, da det er lidt lettere at se på dette tidspunkt. Hvis man kan se et foster i livmoderen, ved man det med sikkerhed: hoppen er drægtig! For at sikre, at livmoderen ikke har afstødt fosteret efter dette, kan det være en god ide at foretage skanninger løbende gennem drægtighed. Snak gerne med din dyrlæge omkring dette og vedkommende vil vejlede dig i hvad der er optimal i jeres tilfælde.
Det er også stadig muligt at få sin hest eller pony parret naturligt, selvom det ikke længere er almindeligt hos heste. Grunden til at det ikke så almindelig længere er at der kan være en større risiko for skader. Men chancerne for succes kan være større på grund af den friske sæd og det tidspunkt, hvor hingsten vælger at befrugte hoppen. Når din hoppe har været hos en hingst, kan du få hende scannet på samme måde som en insemineret hoppe. Selvom du ikke kender den præcise bedækningsdato, kan dyrlægen fortælle dig, hvor mange dage fosteret cirka er gammelt.
Beregning af drægtighed hos hopper
En hoppe er drægtig i cirka 11 måneder, eller 335 dage. Så når du vil beregne, hvornår din hoppe skal have et føl, lægger du 335 dage til bedækningsdatoen. Det er ikke så tit at hoppen foler på terminsdatoen. Ofte er det omkring plus eller minus 10 dage fra terminsdatoen. Et føl, der fødes før 320 dage, er ofte for tidligt født og har en betydeligt mindre chance for at overleve. Føl, der bliver længere, udgør normalt ikke noget problem. Afvigelser fra datoen på grund af eksterne faktorer vil i stigende grad spille en rolle, ofte er disse vejrrelaterede. Men det sker også, at fødselsdatoen afviger, fordi man har noteret en forkert parringsdato.
En hoppe er cirka 11 måneder drægtig. Det er 335 dage. Et interval på 10 dage længere eller kortere er almindeligt.
Er alle heste drægtige i lige lang tid?
Selvom den samme drægtighedsperiode er angivet for alle racer og størrelser, er det ikke alle heste, der overholder den. For eksempel kan eksterne faktorer som vejret påvirke drægtighedsperioden, men hver hest er også forskellig i denne henseende. For eksempel er der hopper, som har en lidt kortere drægtighedsperiode og så er der nogle som har en lidt længere drægtighedsperiode. Hvis man stå med en hoppe som tidligere har haft føl, ved man det fra sidste gang. Men hvis det er det første føl, er det et spørgsmål om at overvåge meget nøje og være opmærksom på tegnene.
Genkend tegnene
Der er en række tegn, som kan fortælle dig, at føllet snart er på vej. En god tommelfingerregel er at hvis din hoppe opfører sig "anderledes end normalt", så bør du være ekstra opmærksom. For eksempel:
- Hoppen er rastløs (bevæger sig mere rundt end normalt, skraber i gulvet)
- Er opmærksom på maven området
- Yveret bliver større og der kommer vokspropper
- Halen holdes højt
- Sved i flankerne
- Bagparten kan sænke sig en smule
- Nogle hopper går fra foderet
Under alle omstændigheder skal du sørge for, at du er godt forberedt på føllets ankomst, og at du har alt, hvad du har brug for. Læs flere tips til at forberede et følls ankomst her.
Fodring af drægtige hopper
Selv før din hoppe er drægtig, kan du understøtte den med den rette fodring. Du kan f.eks. give hende et tilskud som Pavo Fertile for at fremme frugtbarheden. I begyndelsen af drægtigheden er din hoppes behov ikke nødvendigvis ændret særligt meget i forhold til normalen. Men to længere jo tættere den kommer på terminsdatoen jo mere ændrer dens behov sig. Vi anbefaler at man som minimum ændrer den drægitige hoppes fodring de sidste tre måneder af drægtigheden til og med den er færdig med at være lakterende.
Det er vigtig at tildele et foder som er tilpasset den drægtige hopper og fosteret. Dette kunne fx. være Pavo Podo®Lac Pellets eller Pavo Podo®Lac Muesli. Det særlig ved Podo® serie er at den, udover en stor mængde E-vitamin og et højt protein- og fedtindhold, er, at den indeholder en behov tilpasset mængde af kobber og zink, samt har et bestemt forhold mellem calcium, fosfor og magnesium. Forholdet mellem disse næringsstoffer er nødvendige for en god udvikling af føllet. Ved at give hoppen et af disse produkter under drægtigheden er at det overføres det via navlestrengen til føllet. Udfra dette kan føllet opbygge en reserveforsyning - en slags madpakke til de første par måneder som føllet kan bruge til en sund udvikling.
Læs mere om fodring og fødsel af drægtige og diegivende hopper her.