Foråret er en spændende tid for alle opdrættere. I tiden op til foling er det godt at tænke på hoppens ernæringsbehov, men det er også vigtigt at tænke på efter føllet er født og hoppen er lakterende. Og hvad gør man med selve ridningen på en drægtig hoppe?
En hoppes cyklus
En hoppes cyklus er gennemsnitlig 21 dage. Det betyder at hoppen kommer i brunst hver tredje uge fra det tidlige forår til september (Nogle hopper viser brunster hele året). Hoppens frugtbare periode varer ca. 5-7 dage. Det er vigtigt at hoppen huld er optimal, da det kan både pårvirke fertiliteten hvis hoppen er overvægtig og hvis hun er undervægtig. Udover at sikre regelmæssighed, god staldhygiejne, nok motion og et stressfrit miljø, kan følgende vitaminer og mineraler have en positiv indflydelse på hoppens frugtbarhed:
- Betakaroten (eller pro-vitamin A): Har indflydelse på hoppens cyklus og embryoudvikling (det tidlige fosterstadige) og hingstens sæd.
- E-vitamin: Mangel på E-vitamin fører til at hoppen er mindre frugtbar. Derudover kan mangel på vitamin E hos drægtige hopper føre til misdannelser hos føllet.
- Folinsyre: Har en positiv effekt hos mennesker og man antager at det også har en positiv effekt hos heste. Men man ved endnu ikke meget om det hos heste.
- Selen: Har en lignende effekt som E-vitamin på frugtbarheden.
Tilskuddet Pavo Fertile indeholder bl.a. ovenstående næringsstoffer og kan understøtte hoppernes (og hingstes) frugtbarhed.
Drægtige eller lakterende hopper og grovfoder
Græs indeholder mange gode næringsstoffer til drægtige eller lakterende hopper, men grovfoder indeholder faktisk ofte meget mindre protein og mineraler, end man altid har antaget. Det indeholder også meget mindre E-vitamin end frisk græs. Desuden vil indholdet af næringsstoffer være aftagende i græs jo længere ud på sæsonen vi kommer og det samme gør sig gældende for vitaminer og mineraler i grovfoderet jo længere tid det opbevares. Mange hopper går meget ude indtil sent på græsningssæsonen og har derfor ikke altid adgang til tilstrækkeligt græs eller grovfoder. Det er derfor vigtigt at sikrer at hoppen får de næringsstoffer som den har brug for.
Fodring af drægtige hopper
I de første otte måneder vil hoppens normale ration ofte være tilstrækkelig, hvis hun er sund og rask samt er i optimal huld. Men i de sidste tre måneder af drægtigheden ændrer hoppens ernæringsbehov sig meget. Det er nu, føllet i livmoderen gennemgår en enorm vækstspurt. De næringsstoffer, der er nødvendige for denne vækst, overføres i livmoderen gennem blodbanen og efter fødslen gennem hoppens mælk. Mangel på visse næringsstoffer kan øge risikoen for diverse udfordinger såsom OC(D). Hos Pavo har vi gennem videnskabelig studier fundet en mineral sammensætning, som netop understøtter føllets vækst fra foster til ridehest, så risikoen for udfordringer med væksten reduceres.
Denne mineralsammensætning finder du i Pavos Podo®serie. Til hoppen anbefaler vi Pavo Podo®Lac eller Pavo Podo®Lac Muesli
Fodring under diegivning
Efter folingen stiger behovet for energi og protein. I de første dage producerer en hoppe omkring otte liter mælk om dagen, stigende til 20 liter. Proteinmangel kan medføre en reduceret mælkeproduktion. Hoppen har bogstaveligt talt brug for næsten dobbelt så meget energi og protein som en hoppe uden føl. Gennem laktationen kan du fortsætte med at fodre med Pavo Podo®Lac eller Podo®Lac Muesli. Det er vigtigt at holde øje med hoppens huld, så man får afstemt foderrationen til hendes behov. Er hoppen for tyk? Så har vi også en vitamin- og mineralblanding Pavo Podo®Care. Når føllet er fravænnet, kan hoppen følge sin gamle foderration igen.
Ridning på drægtig hoppe
Hvis der ikke er medicinske årsager til en højere risiko for komplikationer under drægtighed og fødsel, kan hoppen trænes som normalt. Kun i de sidste måneder af drægtigheden kan hoppen blive for tung og/eller hendes udholdenhed og fleksibilitet falde, hvilket du bør justere træningsintensiteten efter. Det vigtigste er, at du holder nøje øje med din hest og bruger de signaler, den giver, til at afgøre, hvad den kan klare. Du skal dog ikke bare stoppe med at give hesten motion, da det faktisk er sundt at give den ubelastet motion indtil den sidste dag. Når alt kommer til alt, er en god fysisk tilstand en god forudsætning for en gnidningsfri fødsel.