Foldene i det tørre vejr
Du kigger ud på marken, og alt hvad der burde være grønt, er gult og vissent. Nogle steder ser græsset endda helt dødt ud. Varmen og tørhed har sat sine spor, men hvad sker der, når det pludselig begynder at regne? Og hvad skal du så være opmærksom på? Vi giver dig nogle praktiske tips til, hvordan du håndterer denne varme (og mere til).
Under ekstremt tørre og varme forhold skifter græsset til "overlevelsestilstand": Al energi lægges i rodsystemet (fordi det skal holde sig i live), så der ikke er noget tilbage til overfladen. Så det, du ser, er, at græsset dør, men under jorden forbliver rodsystemet ofte i live i overraskende lang tid.
Når regnen kommer
Du vil derfor opdage, at så snart det regner, vil engen komme sig bemærkelsesværdigt hurtigt. Især på arealer, hvor jorden indeholder tilstrækkeligt med gødning. Græsset vil pludselig skyde frem - og med det den næringsværdi (læs: sukker), som har været oplagret i rødderne i al den tid. Dette kan udgøre en risiko for sukkerfølsomme heste. Både for din hest og for græsset er det derfor bedre ikke at lade græsset blive afgræsset intensivt med det samme, men at lade det falde til ro først. Vent mindst en uge, før du genoptager din normale græsningsrutine.
Tip: Efter regnvejr skal du ikke straks græsse intensivt på marken, da der med stor sandsynlighed vil være et relativt højt sukkerindhold. Men giv derimod marken en uges tid til at komme sig.
Gød foldene
Hvis der er udsigt til regn, og du ikke har gødet dine hestefolde ret meget i foråret, er det en god idé at sprede lidt gødning på folden. Normalt bør græsset kunne vokse igen fra august til oktober, men det har selvfølgelig brug for næringsstoffer. Det er her, du med fordel kan bruge Pavo FieldCare. Denne gødning er specielt beregnet til hestegræsgange og indeholder en særlig kvælstofforbindelse, der frigives langsomt - i løbet af 2-3 måneder - i modsætning til "normal" gødning, hvor det allerede frigives i løbet af et par dage, hvilket resulterer i et højt proteinniveau i græsset.
Hvad gør man, hvis græsset er (delvist) dødt?
Så når du ser på din gulbrune græsmark, betyder det ikke, at græsset er dødt endnu; med lidt regn kan det ofte komme sig igen. Men hvordan kan du tjekke, om græsset kommer sig eller ej?
Hvis du genkender følgende kendetegn, er græssets chancer for at overleve meget små, og der er ikke meget tilbage at redde:
- Planten er brun, og du kan let pulverisere den.
- Plantens basis er ikke længere grøn, når man har fjernet de døde blade.
- Rødderne er træagtige og ikke længere hvide i farven
- Der er ikke længere fugt i det øverste jordlag.
Tip: Tag et stykke græs med rødder op af jorden, læg det i en spand med vand (rødderne i vandet), og se græsset komme op igen inden for 2 dage. Det giver en idé om, hvor godt græsset kan komme sig, når regnen falder igen. (Kilde: Eurofins Agro)
Hvis konklusionen er, at du er nødt til at efterså eller efterså græsarealet, er efteråret det bedste tidspunkt at forny et græsareal på, da ukrudtet har mindre chance for at komme frem på det tidspunkt. Ved omsåning eller eftersåning skal du altid vælge græsfrø, der er beregnet til hestegræs, såsom Pavo GrassSeed, og undgå græsfrø til ko-græs
Giv grovfoder til hestene under tørken
Tørke får ikke kun græsset til at gro dårligt, men kan også udfordre hesten. Det er selvfølgelig også vigtigt, at din hest får nok næringsstoffer og grovfoder (fibre). Hvis græsmarken er tør og bar, skal du derfor sørge for at give grovfoder eller bruge grovfodererstatninger som Pavo DailyPlus, Pavo SpeediBeet, Pavo FibreBeet eller Pavo FibreNuggets. Pavo DailyPlus og Pavo FibreNuggets har samme næringsværdi som almindeligt hø, så det er fint at give et par kilo om dagen som erstatning for grovfoder. Pavo SpeediBeet og Fibrebeet er også grovfoder til heste og kan uden problemer anvendes til voksne heste op til 1-2 kg pr. dag (tørfoder). For at undgå, at hestene græsser græsset for kort og indtager en masse sand, kan du også regelmæssigt tilbyde dem et andet stykke græs, hvis det er muligt.